Razvijalci umetne inteligence za prepoved avtonomnih orožij

Matej Huš

21. avg 2017 ob 21:21:35

Vodje in ustanovitelji podjetij na področju umetne inteligence so na Združene narode naslovili odprto pismo, v katerem se zavzemajo za popolno prepoved avtonomnih orožij, popularno imenovanih ubijalski roboti. Med 116 podpisniki so tudi ustanovitelj Tesle in SpaceXa Elon Musk, vodja razvoja aplikativne umetne inteligence pri Googlovem DeepMindu Mustafa Suleyman, ustanovitelj Universal Robotics Esben Østergaard in številni drugi. Podjetja, ki jih predstavljajo, zaposlujejo več deset tisoč raziskovalcev po vsem svetu in ustvarjajo milijarde dolarjev. Podobno pismo je leta 2015 podpisalo več tisoč raziskovalcev z univerz in raziskovalnih laboratorijev po celem svetu, podprli pa so ga tudi Stephen Hawking, Noam Chomsky in Applov soustanovitelj Steve Wozniak. Do danes je zbralo že več kot 20.000 podpisov, a se ni zgodilo nič konkretnega. Zato so letos novega napisali in podpisali tudi ljudje z denarjem in močjo.

Mednarodna konferenca o umetni inteligenci (IJCAI) je največja svetovna konferenca o umetni inteligenci, ki jo prirejajo vsako drugo leto in letos poteka v avstralskem Melbournu. Letos na njej opozarjajo tudi na prihajajočo "tretjo revolucijo v vojskovanju", ki bi jo utegnili prinesti ubijalski roboti oziroma avtonomna orožja. Prvo revolucijo je prinesel smodnik, drugo pa jedrsko orožje. Uporaba jedrskega orožja je danes prepovedana, podobno pa velja tudi kemično in biološko orožje, protipehotne mine in zažigalne bombe ter še nekatere druge taktike. Enako želijo doseči tudi za avtonomna orožja. Slednja bi namreč omogočila vojaško udejstvovanje na širšem področju kakor doslej, hkrati pa bi potekalo tako hitro, da ga ljudje sploh ne bi mogli dojeti.

Po predlanskem pismu so v Združenih narodih začeli priprave na pogovore o prepovedi avtonomnih orožij. Pripravljenost je izrazilo 123 držav članic, a se zaradi neplačanih članarin še niso začeli. Podpisniki opozarjajo, da ubijalski roboti niso znanstvenofantastične vsebine, temveč že skoraj sedanjost, saj jih intenzivno raziskujejo in razvijajo tudi ZDA, Kitajska, Rusija in Izrael. Nekateri primitivni primerki, denimo korejski avtomatični mitraljezi, že obstajajo in obratujejo. Glavni problem je, da se trenutno nobena država noče odpovedati razvoju tovrstnih orožij, da je ne bi prehitele druge države. Ameriško obrambno ministrstvo je na primer pozvalo k povečanim vlaganjem v tehnologijo avtonomnih orožij, da bi ostali v prednosti pred nasprotniki.

Brez prepovedi njihove uporabe je tako iluzorno pričakovati, da se bosta njihov razvoj in kopičenje ustavila. Zagovorniki tovrstnih orožij po drugi strani poudarjajo, da bodo omogočila vojskovanje z manjšim številom žrtev med vojaki. Toda nasprotniki se bojijo, da bodo zato oboroženi spopadi pogostejši in nasilnejši. ZDA na primer že uporabljajo brezpilotna letala za bombardiranje tarč na Bližnjem vzhodu, ki poteka neprekinjeno.