Facebook je dobil "civilni nadzor" nad spornimi vsebinami

Dare Hriberšek

7. maj 2020 ob 21:54:17

Včeraj se je javnosti predstavilo prvih 20 od skupaj 40 članov novega nadzornega (ne v korporativnem pomenu) odbora. Gre za nekakšen posvetovalni organ, v katerem bodo sedeli politiki, novinarji, aktivisti, univerzitetni profesorji - med njimi celo Nobelov nagrajenec - in neodvisno od vodstva ter zaposlenih v podjetju odločali o morebitni spornosti vsebin. Konkretno naj bi odborniki predstavljali pritožbeno instanco v primerih, ko Facebookovi moderatorji odstranijo določene vsebine, njihovo mnenje pa naj bi prevagalo nad odločitvami tako moderatorjev, kot tudi vodstva družbe.

Odbor bo vodila ugleda četverica, Catalina Botero-Marino je kolumbijska odvetnica, ki se je doslej ukvarjala predvsem s svobodo govora, Jamal Greene je profesor prava na (ameriški) University of Columbia, Michael W. McConnell pa na Stanfordu, medtem, ko je Helle Thorning-Schmidt nekdanja predsednica danske vlade. Kot so zapisali v svoji predstavitvi, so vsi veliki podporniki svobode govora, ki pa mora biti uokvirjena z mednarodnimi normami glede človekovih pravic.

Kakšen je resnični namen tega prenosa oblasti iz rok izvršnega direktorja in solastnika Marka Zuckerberga, ni povsem jasno. Je to morda skesanost, zaradi napak, ki so se dogajale v preteklosti, po drugi strani pa je povsem možno, da bo odbor zgolj paravan, ki bo prestrezal grmenje javnosti in politike, ko bo vnovič šlo kaj narobe.