EU podpira 5G

Matej Huš

6. maj 2020 ob 22:05:11

Evropska komisija je ta teden objavila uradno izjavo glede elektromagnetnih polj in prihajajoče tehnologije 5G. Ob tem so spomnili na direktivo o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki v državah članicah terja konsistentnost in predvidljivost pri izrabi radijskega spektra, varovanje javnega zdravja in usklajene pogoje za postavitev 5G v državah. Komisija je izrecno poudarila, da obstoječi znanstveni izsledki kažejo, da omrežja 5G kot viri elektromagnetnih valovanj ne bodo prekoračila dovoljenih vrednosti. To zagotavlja, da 5G ne bo imel negativnih vplivov na zdravje, so še dodali, s čimer se strinjajo tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ameriška FDA in drugi.

Komisija je ob tem izpostavila tudi problematiko dezinformacij, ki se širijo, denimo teorije o povezavi med pandemijo covida-19 in omrežji 5G. Leta 1999 sprejeta priporočila o omejevanju izpostavljenosti splošne javnosti elektromagnetnim poljem sledijo priporočilom ICNIRP, ki so bila nazadnje posodobljena letos, a se bistveno ne razlikujejo od verzije iz leta 1998. Priporočila Sveta določajo 50-kratni varnostni faktor v primerjavi z vrednostmi, kjer se lahko pojavijo vplivi na zdravje (mimogrede, v Sloveniji za neindustrijska območja veljajo še 10-krat strožje omejitve). Komisija ob tem dodaja, da bodo omrežja 5G in 6G v resnici uporabljale manjše antene in v primerjavi z omrežji 2G, 3G in 4G celo znižala izpostavljenost (seveda, ko bomo stara omrežja v neki nedoločni prihodnosti ugasnili). Komisija trenutno pripravlja predpise glede fizičnih in tehničnih značilnosti (prostornina, teža, oblika, izsevna moč) za majhne dostopne točke, da bodo te v skladu z obstoječimi priporočili o izpostavljenosti.

O tehnologiji 5G je razpravljal tudi slovenski Svet za nacionalno varnost (SNAV) na ponedeljkovi seji. Povedali so, da bo odločitev o načinu vzpostavitve strateška in ne le tehnološka, ker digitalna infrastruktura vpliva na varnostni sektor in na civilno sfero. Govorili so o varnosti z drugega vidika, in sicer o informacijsko-kibernetskih grožnjah. Te so opredelili kot eno izmed ključnih groženj nacionalni varnosti, saj lahko imajo vpliv na kritično infrastrukturo in državljane. Zaradi tega so sklenili, da je potreben skupen celovit pristop na tem področju. Ministrstva bodo morala zato pripraviti načrte za delovanje v primeru kriznih razmer zaradi kibernetskih napadov. To pomeni, da se bo uvajanje 5G bržkone upočasnilo.