Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto

Matej Huš

22. dec 2019 ob 21:03:01

V četrtek smo v Sloveniji dobili prvo delujočo bazno postajo za 5G, ki so jo v BTC-ju postavili v podjetju A1. Za zdaj gre le za testno postavitev, je pa to vseeno vpogled v to, kaj ponuja prihodnost. Poleg bazne postaje je to pametna naprava, ki meri še vrsto drugih okoljskih parametrov in lastnega sevanja.

Ob postavljeni bazni postaji je bilo s telefonom Huawei Mate 20X moč prenašati podatke s hitrostjo 700 Mb/s, teoretično pa bi šlo do 1 Gb/s. Do pokritosti večjega dela države s 5G bo še trajalo, saj so bazne postaje bistveno dražje (omenja se faktor pet), hkrati pa jih zaradi manjše prodornosti signala potrebujemo več. Testna bazna postaja oddaja na frekvenci 3,5 GHz, kar ni toliko več od 3G in 4G, da bi bila prodornost bistveno slabša. Se pa razlike poznajo. Bazna postaja je Nokiina in ker je stala na obstoječem omrežju, so latence enake kakor pri LTE, torej okrog 20 ms. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi 5G na višjih frekvencah (26 GHz), čeprav uradnih načrtov za to še ni.

Zaradi paranoje glede varnosti omrežja 5G in s tem povezanega elektromagnetnega sevanja je Inštitut za neionizirna sevanja (INIS) ob postaji izvedel meritve in ugotovil, da nikjer ne presega zakonskih vrednosti. Te so v Sloveniji strožje kakor drugod, bazna postaja pa je dosegla okrog 10 odstotkov teh vrednosti v neposredni bližini. Ob tem velja poudariti, da največjo obremenitev tako ali tako prinašajo starejši standardi (v glavnem GSM in 2G), ki se bodo v prihodnosti izklapljali, zato bodo obremenitve še manjše.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) še ni podelila frekvenc za široko komercialno rabo omrežja 5G. Na voljo bodo frekvence 700 MHz, 3400 - 3800 MHz in 26 GHz, je pa možno tehnologijo uporabljati tudi v drugih pasovih. Pričakujejo, da bo razpis objavljen kmalu, frekvence pa bodo z odločbami podeljene do 30. 6. 2020.