Tudi na Nizozemskem požigajo bazne postaje zaradi teorij zarote o 5G

Matej Huš

12. apr 2020 ob 14:44:37

Po požigih baznih postaj v Veliki Britaniji pred tednom dni so se incidenti preselili še na Nizozemsko. Časnik De Telegraaf poroča, da so minuli teden na Nizozemskem poškodovali štiri bazne postaje. Zažgali so bazne postaje v krajih Rotterdam, Liessel, Beesd in Nuenen, je dejal Rob Bongelaar, direktor Fundacije Monet, ki nadzoruje postavljanje baznih postaj in v imenu operaterjev (KPN, T-Mobile, Vodafone) sodeluje z obalstmi. Incident v kraju Groningen še ni potrjen kot požig. Na pogoriščih so storilci pustili tudi slogane proti omrežju 5G, zaradi česar oblasti napade povezujejo z nasprotniki uvajanja nove generacije mobilnih omrežij.

Nizozemska protiteroristična enota (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) je v sporočilu za javnost zapisala, da so v preteklem tednu zabeležili več incidentov v okolici oddajnikov, vključno s požigi in sabotažami, za kar je najverjetnejši razlog nasprotovanje tehnologiji 5G. Dodajajo, da gre za zaskrbljujoče dogodke, ki so podobni požigom v Veliki Britaniji, saj imajo motnje na oddajnikih lahko posledice za pokritost z mobilnim omrežjem in dosegljivostjo nujnih služb. Požige zato že preiskuje policija.

Tudi na Nizozemskem so zelo aktivne skupine, ki se borijo proti vzpostavitvi omrežja 5G, pri čemer večinoma navajajo zdravstvene pomisleke. Svetovna zdravstvena organizacija je večkrat, nazadnje februarja letos, poudarila, da tehnologija nima vpliva na zdravje. Podobno stališče so zavzele tudi druge organizacije, denimo National Cancer Institute in ICNIRP. V zadnjem času pa se je po internetu kot požar razširila teorija zarote, da je omrežje 5G povezano s koronavirusom, kar seveda ne drži.

Trenutno na Nizozemskem preizkušajo omrežje 5G, komercialno pa še ne deluje. Junija bo državni regulator podelil frekvence, nato pa se pričakuje zagon omrežja.