Ekološki aktivizem te na Amazonu lahko stane službe

Dare Hriberšek

4. jan 2020 ob 17:39:59

Najmanj dva Amazonova delavca sta s kadrovskega in pravnega oddelka v podjetju prejela opozorili, da svojimi javnimi izjavami in komentarji kršita pravila korporativnega komuniciranja ter da sta posledično lahko ob zaposlitvi. Gre za člana pobude Amazon Employees for Climate Justice, ki se zavzema, da bi v podjetju sprejeli nekoliko bolj odločne ukrepe za zmanjšanje vplivov na klimatske spremembe.

Maja so aktivisti izkoristili skupščino delničarjev, na kateri so od Jeffa Bezosa zahtevali, naj oblikuje politiko podjetja glede klimatskih sprememb, a so njihovo pobudo zavrnili delničarji. Septembra so za kratek čas protestno zapustili pisarne, da bi vodstvo podjetja prisilili v svoje zahteve. Te niso povsem benigne, med drugim zahtevajo da podjetje do leta 2030 začne poslovati povsem brez toplogrednih plinov, da Amazon Web Services prekine pogodbe s podjetji, ki ponujajo fosilna goriva ter da podjetje preneha financirati politike in lobiste, ki zanikajo fenomen klimatskih sprememb.

Amazon na poizvedovanja medijev odgovarja, da so v podjetju nedavno prenovili pravila, ki se tičejo zunanjih aktivnosti zaposlenih, denimo pri javnih nastopih, intervjujih in pri uporabi logotipa podjetja. Zato se lahko primeri, da zaposleni prejme opozorilo kadrovske službe, če ta pravila niso bila upoštevana.

Ena od od zaposlenih, ki so prejeli opozorila, je Maren Costa, z oddelka za uporabniško izkušnjo, ki je v preteklosti že nekajkrat ostro kritizirala okolijsko politiko Amazona. Pred dnevi se je oglasila z novo izjavo za javnost, v kateri je zapisala, da je očitno prišel čas, ko potrebujemo komunikacijsko politiko, da lahko odkrito spregovorimo o vlogi svojega podjetja glede podnebne krize. Dodala je še, da ni nobene potrebe po utišanju tistih, ki si upajo glasno spregovoriti.