V Veliki Britaniji in na Irskem požgali že 50 baznih postaj

Matej Huš

15. apr 2020 ob 22:38:04

Britanski mobilni operaterji so potrdili, da so med velikonočnimi prazniki neznanci napadli še 20 baznih postaj. Šlo je večinoma za požige, ki so se zgodili v različnih mestih v Angliji, Walesu in na Škotskem. Nadlegovanja osebja v tem času niso zabeležili. To je sicer manj požigov, kot so jih zaznali teden dni pred tem, a kaže na zaskrbljujoč trend. Ne gre več le za posamezne incidente, temveč koordiniran napade. Doslej so jih zabeležili že okrog 50. Eden izmed napadov je prizadel postajo, ki je povezljivost zagotavljala v bolnišnici Nightingale v Birminghamu. V nekaterih primerih je policija že izsledila domnevne storilce in jih aretirala. So pa ti napadi nevarni, saj so morali v Dagenhamu zaradi goreče bazne postaje evakuirati okoliške prebivalce. Z ognjenimi zublji se je borilo 25 gasilcev.

Napadi niso omejeni na Veliko Britanijo. Poročali smo že o požigih baznih postaj na Nizozemskem, sedaj pa o napadih poročajo tudi iz Irske. Tam so neznanci na veliko noč zažgali dve bazni postaji, ki so ju nadgradili na 4G. Na Irskem so minuli teden protestniki metali čebulo v tehnike, ki so popravljali bazno postajo 4G v predmestju Dublina. K sreči ni bil nihče poškodovan, čeprav je bil eden izmed tehnikov na oddajniku, kjer so leteči predmeti seveda nevarni.

Oblasti utemeljeno sumijo, da so napadi povezni z nasprotovanjem tehnologiji 5G. Na internetu se širijo različne teorije zarote, med katerimi je med epidemijo covida-19 posebej popularna prav ta, ki povezuje 5G in covid-19, čeprav za to ni nobene smiselne razlage ali dokazov. V resnici reprezentativne svetovne organizacije in organi po pregledu literature zagotavljajo, da v predpisanih mejah neionizirajoče sevanje nima nobenih škodljivih vplivov na ljudi.

Olje na ogenj prilivajo tudi bolj ali manj slavni posamezniki, ki prav tako širijo te teorije zarote. V Veliki Britaniji je tudi televizijska voditeljica Amanda Holden na Twitterju svojih 1,9 milijona sledilcev nagovorila, naj podpišejo peticijo proti 5G, ker da so simptomi 5G podobni kot pri covidu-19. Objavo je kasneje izbrisala, češ da je šlo za pomoto. Voditelj na ITV Eamonn Holmes pa je v etru izrazil dvom o poročanju medijev, da med 5G in koronavirusom ne more biti povezave. Ko so ga naslednji dan pobarali o teh izjavah, je dejal, da povezave ni in da so drugačni sklepi napačni in potencialno nevarni. Regulator medijev Ofcom je začel preiskavo teh izjav z največjo prioriteto. Podobne teorije nekritično širijo tudi nekateri igralci (Woody Harrelson) ali pevci (MIA). Facebook je napovedal stroge ukrepe in je že blokiral skupine nasprotnikov 5G, v katerih so se navduševali nad gorečimi baznimi postajami.