Bolnik umrl med hekerskim napadom na bolnišnico

Matej Huš

17. sep 2020 ob 20:09:43

V univerzitetnem kliničnem centru v Düsseldorfu so imeli od minulega četrtka težave zaradi hekerskega napada z izsiljevalskim virusom, ki so se končale tragično. Bolnica v kritičnem stanju, ki je zaradi nedelujočih sistemov niso mogli sprejeti, temveč so jo preusmerili v drugo bolnišnico, je kmalu zatem umrla. Hekerji so bolnišnico napadli po pomoti in so po opozorilu policije napad prekinili in posredovali ključe za odklep šifriranih datotek.

Napad je bolnišnico docela ohromil, saj so odpadale operacije in drugi načrtovani posegi. Prizadetih je bilo 30 strežnikov informacijskega sistema v bolnišnici, ponovno vzpostavljanje sistema pa bo trajalo več tednov. To ne pomeni, da bo bolnišnica toliko časa onesposobljena; toliko časa bo trajalo, da bo čisto vse, kot je bilo pred napadom. Tiskovni predstavnik bolnišnice je zagotovil, da so med napadom še vedno skrbeli za vseh 570 hospitaliziranih bolnikov, niso pa mogli sprejemati novih ali opravljati naročenih posegov pri zunanjih bolnikih. Med napadom je bilo delovanje moteno, zato je bilo treba dokumentacijo in izvide prenašati ročno.

Pri napadu so hekerji dobili dostop do osebnih in zdravstvenih podatkov bolnikov, so potrdili z državnega tožilstva, a jih niso odtujili. Po neuradnih podatkih naj bi hekerji sprva zahtevali 100 bitcoinov odkupnine, saj so verjeli, da so napadli univerzo. Ko so jim dopovedali zmoto, so od napada odstopili. Še več, pri odklepu podatkov naj bi pomagali. Tožilstvo je začelo preiskavo suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, ker je morala v petek kritično bolna ženska v bolnišnico v Wuppertal, zaradi česar so jo lahko začeli zdraviti šele uro pozneje. Kmalu je umrla.