V Sloveniji dobili omrežje 5G

Matej Huš

24. jul 2020 ob 08:55:43

Včeraj je v Sloveniji začelo obratovati prvo komercialno omrežje 5G, ki je na voljo končnim uporabnikom (testna omrežja že obstajajo, denimo A1 ga je kot prvi postavil v BTC-ju). Postavil ga je Telekom Slovenije in trenutno pokriva večja naseljena področja (temne lise na priloženi karti). Pokritost prebivalstva znaša okoli 25 odstotkov, kar so dosegli z nadgraditvijo 150 baznih postaj, do konca leta pa naj bi jo povečali na 33 odstotkov. Novo omrežje 5G uporablja iste bazne postaje in frekvenčne pasove kakor obstoječe omrežje 4G, torej 2600 MHz. Omrežje 5G na drugih, višjih frekvencah, bo možno vzpostaviti šele, ko bo AKOS podelil frekvence.

Glavni prednosti trenutne izvedbe novega omrežja 5G sta višja hitrost prenosa podatkov (preizkusi uporabnikov na Twitterj kažejo do 170 Mb/s) in nižje zakasnitve (nekaj milisekund). Nova omrežja bodo učinkovitejša, tako z vidika izrabe energije kakor tudi izrabe spektralnih pasov ter možnosti povezovanje večjega števila naprav. To omogoča udejanjenje koncepta pametnih mest, v katerih bodo lahko delovale različne vertikale (zdravstvo, zaščita in reševanje, transport in logistika, industrija itd.)

Za uporabo novega omrežja so potrebne naprave s podporo za 5G, ki jih trenutno na trgu še ni zelo veliko. Veliko več jih pričakujemo prihodnje leto, ko bodo proizvajalci telefonov in drugih naprav nadgradili programsko opremo. Za uporabo omrežja 5G na obstoječih frekvencah to namreč zadostuje.