Covid-19 spodbudil sodelovanje Appla in Googla

Dare Hriberšek

12. apr 2020 ob 12:17:31

Tehnološka rivala, ki drug o drugem redko izjavita kaj pozitivnega, sta napovedala zgodovinsko sodelovanje, spodbujeno z epidemijo koronavirusa. Pobuda je hvalevredna, a jo vendarle velja sprejeti z dvignjeno obrvjo, saj je na drugi strani tehtnice naša zasebnost. Gre namreč za skupen razvoj programske opreme, ki bo, podobno kot že nekaj dosedanjih, uporabnika opozarjala, če je bil v bližini kakega okuženega posameznika. Pomembna razlika pa bo ta, da bo novo orodje vgrajeno v operacijski sistem in bi lahko delovalo samostojno, bo pa na voljo tudi zunanjim razvijalcem. Za razliko od dosedanjih aplikacij, ki v določenih trenutkih, denimo ob varčevanju z baterijo, prenehajo z delovanjem, bosta Google in Apple poskrbela, da bo orodje dovolj varčno, da bo lahko vedno delovalo v ozadju.

Po zagotovilih vodstev obeh družb, naj bi orodje vsebovalo vse potrebne ukrepe za varovanje osebnih podatkov. Okuženi posameznik bi svoje stanje prostovoljno označil v aplikaciji, ki bo nato prek vmesnika Bluetooth spremljala vse naprave, ki so se znašle v njeni bližini, podatek pa šifriran posredovala Googlu in Applu. Sistem bi nato, pod pogojem, da je okužbo posameznika potrdil tudi zdravstveni organ, vsem, ki so se znašli v bližini okuženega, razposlal ustrezna opozorila. Kot rečeno, poslani podatki naj bi bili tudi za Google in Apple anonimizirani, aplikacija pa obenem ne bo spremljala GPS lokacij naprav.

Orodje naj bi bilo na voljo čez približno mesec dni, Apple že napovedal, da ga nameravajo distribuirati kot nadgradnjo operacijskega sistema. Kar se tiče Googla, pa je znano to, da orodje ne bo na voljo na "neuradnih" napravah Android in tudi ne v državah, kjer so njihove storitve blokirane, kamor denimo sodi Kitajska. Slednje utegne izničiti ključno prednost pobude obeh družb, torej, da skupaj pokrivata obe največji mobilni platformi, s čimer bi bila učinkovito pokrita velika večina svetovnega prebivalstva.