Google in Apple za nekatere države preveč spoštujeta zasebnost

Dare Hriberšek

25. apr 2020 ob 20:33:31

Programska oprema, za spremljanje okuženih s COVID-19, ki jo bosta sredi maja skupaj izdala Google in Apple, za nekatere države ponuja preveč zasebnosti. Aplikacija naj bi delovala tako, da bi svojo okužbo posameznik v njej prostovoljno označil, sistem pa bi nato prek vmesnika Bluetooth spremljal vse naprave, ki so se znašle v bližini, podatek pa šifriran posredoval Googlu in Applu. Ko bo okužbo posameznika potrdil še zdravstveni organ, bo sistem vsem, ki so se znašli v bližini okuženega, razposlal ustrezna opozorila. Sama programska oprema je zastavljena tako, da bodo vsi podatki anonimizirani, baza srečanj z drugimi napravami pa bo decentralizirana, shranjena na napravah samih.

Francija je zdaj prva javno pozvala obe podjetji, naj njihovim zdravstvenim organom omogočita dostop do več podrobnosti o posamezniku. Kot je v intervjuju za Bloomberg povedal francoski minister za digitalno družbo, Cédric O, želijo, da podjetji sprostita tehnološke prepreke in državam dovolita, da razvijejo lastne suverene sisteme nadzora, ki bodo lahko povezani z njihovim zdravstvenim sistemom. Francijo naj bi najbolj motil Applov varnostni mehanizem, ki aplikacijam brez odobritve prepoveduje uporabo Bluetootha v ozadju, zaradi česar aplikacija po njihovem mnenju ne bo delovala optimalno.

Obe podjetji, zlasti Apple, za zdaj trdno vztrajata na svojih pogledih glede zasebnosti. Njuno vztrajanje temelji tudi na dogovoru, da bosta vsako funkcionalnost, ki bi jo ponudila posamezni vladi, ponudila tudi vsem ostalim. Taka prizadevanja je nedavno podprlo tudi 300 strokovnjakov za zasebnost, ki so v pismu podpore zapisali, da mora biti sledilna aplikacija zasebnostjo popolnoma nepropustna. Zaupanje uporabnikov, da njihovi osebni podatki ne bodo uporabljeni v neprave namene je ključno, da si jo bo namestilo zadostno število, s čimer bo šele dosežen njen namen.

Pričakovati je, da bodo v naslednjih dneh in tednih podobne želje kot Francija, izrazila še kakšna država. Željo po centralni bazi uporabniških podatkov sta doslej ob Franciji izrazili še Velika Britanija in Nemčija.