Genski inženiring uničuje nevarne vrste komarjev

Jurij Kristan

26. sep 2018 ob 23:08:20

Laboratorijski poskus v Londonu je potrdil, da uporaba tehnologije potiskanja genov omogoča iztrebljanje populacije nevarne vrste komarja, ki prenaša malarijo.

Med modernimi tehnološkimi principi bo v prihodnosti gotovo eden bolj razvpitih potiskanje genov (gene drive). Gre za skupek načinov, s katerimi dosežemo pospešeno prenašanje in izražanje določenih genov ter s tem lastnosti organizmov - mnogo hitreje, kot je to možno pri naravnem dedovanju. V praksi to pomeni, da bi bilo mogoče neki živalski vrsti v na primer desetih generacijah povsem spremeniti določeno lastnost in recimo napraviti vse zebre samo s pikčastim vzorcem.

Ena prvih dejanskih uporab te tehnologije pa bo najverjetneje šla kar v smeri popolnega iztrebljanja skodljivih vrst. Na londonskem Imperialnem kolidžu so namreč v vrsto komarja Anopheles gambiae, ki prenaša malarijo, vnesli s tehnologijo CRISPR/Cas9 spremenjen gen, ki je po izražanju samice napravil sterilne. Tako je v ne več kot enajstih generacijah, oziroma šestih mesecih, vsa testirana laboratorijska populacija komarja postala nezmožna razmnoževanja in je odmrla. Malarija je velik globalni problem, saj zaradi nje letno umre več kot 400.000 ljudi. Zato upajo, da bodo na ta način lahko iztrebili tiste vrste komarjev, ki so glavne prenašalke.

Toda preden se bodo znanstveniki lotili poskusov zunaj laboratorija, bo verjetno preteklo vsaj še pet let, kajti ta tehnologija nosi seboj tudi veliko nevarnost in odpor mnogih organizacij. Poraja se strah, da bi takšno "super dedovanje" lahko pobezljalo in opustošilo naravne ekosisteme, obenem pa je tu še tveganje ob dobesednem izbrisu živalskih vrst, katerega posledice je zelo težko natančno predvideti. Kakšen potencial imajo ti pristopi, navsezadnje kaže dejstvo, da DARPA že vlaga v raziskovalne programe za njihovo nevtralizacijo, če bi jih kdo uporabil kot biološko orožje.

Zagovorniki medtem poudarjajo, da bi šlo v tem primeru zgolj za eno ali nekaj vrst komarja. V Združenih državah že poteka podobno testiranje iztrebljanja invazivne vrste muhe, ki uničuje češnje, kmalu pa utegnemo slišati kaj prelomnega tudi pri raziskavah sesalcev, saj se želijo nekateri tako boriti proti mišim in podganam.