Internetni promet po svetu raste, tudi pri nas

Matej Huš

31. mar 2020 ob 21:11:50

Poročali smo že, da je na slovenskem vozlišču SIX promet od začetka vsesplošnega omejevanja druženja močno zrasel, prav tako tudi da so ponudniki pretočnih vsebin začeli omejevati kakovost posnetkov, da ne tratijo pasovne širine. Eden večjih ponudnikov dostopa do interneta Comcast je sporočil, da so trendi tudi v ZDA podobni.

Odkar se uvaja delo od doma in prepoveduje druženje, je internetni promet v ZDA zrasel za 32 odstotkov (kar je zelo podobno slovenskim številkam). V posameznih mestih, denimo v Seattlu, San Franciscu in Chicagu, se je promet ob konicah povečal tudi za 60 odstotkov. Spremenil se je tudi vzorec uporabe, saj so bile konice za promet proti uporabnikom doslej okrog 21. ure, sedaj pa so se prestavile na 19. do 20. uro, ker odpade vožnja in so ljudje prej prosti. Konice prometa v nasprotno smer pa so okrog 15. in 16. ure, ko očitno Američani močno delajo. Količina videokonferenc je zrasla za več kot 200 odstotkov, promet prek VPN pa za 40 odstotkov. Raste tudi promet zaradi spletnega igranja iger (50-80 odstotkov več), k čemur pa največ prispeva prenos iger in ne samo igranje.

Promet na SIX-u se je še malenkostno povečal v zadnjem tednu. Novi rekord znaša 106 Gb/s in je bil dosežen v soboto zvečer. Povprečni promet je s 46 Gb/s pred dvema tednoma zrasel na 54 Gb/s.