Kako se je ARNES pripravil na podvojitev internetnega prometa v Sloveniji

Matej Huš

3. apr 2020 ob 20:55:23

V manj kot mesecu dni smo od podatkov, da v Sloveniji epidemije ni niti ji ne grozi, prispeli do zaprtja šol in kmalu zatem vseh nenujnih storitev. Da se bodo šole zaprle, je bilo objavljeno 12. marca, naslednji ponedeljek (16. marca) pa se je začelo izobraževanje na daljavo. Ker so hkrati od doma začeli delati v številnih poklicih, se je internetni promet močno povečal.

V Sloveniji je ARNES zadolžen za upravljanje omrežja in storitev za izobraževalne, raziskovalne in kulturne dejavnosti. Poleg tega ARNES upravlja vozlišče SIX, vzdržuje domenski sistem .si ter nudi pomoč pri incidentih (SI-CERT). Zaradi tega je imel ARNES ob množičnem prehodu na življenje na daljavo obilico dela. Poročali smo že, da se je promet na vozlišču SIX povečal in prvič v zgodovini presegel 100 Gb/s. Količina prometa se je v tednu dni podvojila. Danes pa je ARNES objavil malo daljše poročilo, na kaj vse so morali pomisliti in za kaj vse poskrbeti, da internet in vse storitve, ki jih zagotavljajo, normalno delujejo.

Številke so res impresivne. Dotlej marsikdaj zapostavljena storitev ARNES Učilnice, ki je delovala na dveh virtualnih strežnikih, kar je bilo dovolj za 150 uporabnikov, sedaj deluje na 7 fizičnih in treh virtualnih. Namesto 150 je sedaj dnevnih uporabnikov več kot 6000. V Bazi slovenskih filmov je ogled filmov presegel vsa pričakovanja in ko je 7000 ljudi hkrati želelo gledati triler Vsi proti vsem (v katerem igra nedavno preminuli Peter Musevski), je sistem počepnil in terjal nadgradnjo. Skokovito rast uporabe so beležile praktično vse storitev: ARNES Video, ARNES Vox, Cisco Webex itd.

Ker nesrečo pogosto izkoristijo nepridipravi, ne preseneča, da je bil ARNES v teh dneh žrtev enega največjih in najdaljših napadov DDoS na strežnik za elektronsko pošto. Trajal je 12 ur in potekal iz 2700 podomrežij, a so uspeli zagotoviti neprekinjeno delovanje storitev. Obenem ARNES opozarja tudi, da se s koronavirusom širijo tudi napadi in spletne zlorabe, ki prežijo na naivne uporabnike.