Internetni promet v Sloveniji dosega rekorde

Matej Huš

19. mar 2020 ob 15:36:25

Ker je zaradi pandemije veliko ljudi doma, raste tudi internetni promet. ARNES je včeraj v sporočilu za javnost pokazal, da internetni promet v Sloveniji dosega rekordne vrednosti, skokovito pa je poraslo tudi število uporabnikov storitve ARNES Učilnica.

Slovensko vozlišče SIX, prek katerega si ponudniki interneta v Sloveniji izmenjujejo promet, ob konicah presega promet 100 Gb/s, kar se še ni zgodilo. Zaradi tega je ARNES priključil dodatne kapacitete, ki zagotavljajo nemoteno delovanje sistemov. Tudi povprečni promet v delovnem času je porasel in namesto običajnih 25-40 Gb/s znaša 55-60 Gb/s.

Storitev ARNES Učilnica je imela pred pandemijo bolj malo uporabnikov. V ponedeljek se je priključilo že 900, v torek pa kar 1400 uporabnikov. Povečuje se tudi število registracij novih uporabnikov.

V trenutni pandemiji se tako izkazuje, da je internet resnično postal kritična infrastruktura, saj se uporablja tako za kratkočasenje kot delo. Če bi odpovedal, bi bile posledice podobno hude, kot če bi ostali brez kakšne druge nujne storitve.