V zahodnih sistemih so kitajski čipi za šifriranje

Matej Huš

18. jun 2023 ob 17:33:58

O prepletenosti mednarodnih dobavnih verig, ki jih je domala nemogoče kirurško ločiti, pričajo kitajski mikrokrmilniki za šifriranje, ki jih najdemo v diskih, ki jih kupujejo tudi NASA, NATO in zahodne vojske. Wired je šel po sledeh Hualana, ki je že od leta 2021 na seznamu podjetij, ki jim ameriška podjetja ne smejo izvažati (Entity List).

Formalno je seznam sicer izvozna prepoved, torej seznam podjetij, ki jim ni dovoljeno prodajati ameriških izdelkov, ker aktivno podpirajo razvoj kitajske vojske. V praksi pa seznam velja tudi v obratni smeri, in sicer predstavlja podjetja, katerih izdelkom ne moremo zaupati. Hualan ima hčerinsko podjetje Initio, ki je na tem seznamu ni. Initio proizvaja mikrokrmilnike, ki jih uporabljali proizvajalci diskov in drugih pomnilniških naprav, ki podpirajo strojno šifriranje podatkov. Njihove čipe so na primer uporabljali tudi Lenovo, Western Digital, Verbatim, Zalman, iStorage, SecureDrive in Poway. Podjetje iStorage ima med svojimi strankami tudi NATO in britansko obrambno ministrstvo. Poway prodaja NASI, ameriški mornarici, FAA, DEA in drugim agencijam.

Initio trdi, da so njihovi čipi povsem varni in da vanje ne morejo vgraditi stranskih vrat. iStorage dodaja, da v resnici to sploh ni relevantno, ker za ustvarjanje šifrirnih ključev uporabljajo druge, francoske čipe. Uradnih komentarjev o konkretnih izdelkih iz agencij, ki te izdelke uporabljajo, Wired ni dobil. Vse pravijo, da imajo ustrezne metode za obvladovanje tveganj in za zagotavljanje varnosti. Četudi je vse to res, služi zgodba predvsem kot ilustracija, kako prepletene so moderne dobavne verige.