Internetni giganti za zajezitev neresnic o koronavirusu

Matej Huš

17. mar 2020 ob 17:30:02

Pandemija novega koronavirusa je prva vsesvetovna katastrofa, ki poteka v obdobju razširjenosti družbenih omrežij, zaradi česar so ta preplavljena s tovrstnimi vsebinami. Med njimi je precej neresnic, kar predstavlja velik problem tako za posameznika kot za družbo. Google je že pred tednom dni razkril, da aktivno preprečujejo širjenje neresnic. To ni bil prvi uredniški poseg na internetu, saj je Twitter že pred poldrugim mesecem blokiral Zero Hedge ravno zaradi širjenja nepotrjenih govoric o koronavirusu. Že prejšnji teden je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije dejal, da so dezinformacije o virusu tako nevarne kakor virus sam. Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da se ne borimo le s pandemijo, temveč tudi z infodemijo.

V največji usklajeni akciji doslej pa so se internetni giganti Facebook, Reddit, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter in YouTube odločili, da se bodo še ostreje borili proti dezinformacijam, ki se hranijo s strahom pred koronavirusom. V skupni izjavi za javnost so zapisali, da se bodo združeno borili proti prevaram in dezinformacijam, ki so povezane z virusom. Na svojih platformah bodo povišali vidnost avtoritativnih virov in tudi sami delili relevantne informacije, ki jih posredujejo pristojni državni organi za zdravstvo. K pozivu vabijo tudi ostala podjetja.

Že minuli teden je ameriška vlada na videokonferenco povabila predstavnike Googla, Facebooka, Amazona, Microsofta, Appla, IBM-a, Cisca in Twitterja ter jih prosila za pomoč pri soočanju s krizo. Podjetja so na svojih straneh objavila podrobnejše smernice, kako se bodo borila proti dezinformacijam (LinkedIn, Reddit že prej, Google). Podjetja v boju proti virusu pomagajo tudi drugače, ne le z omejevanjem neresnic.