Koronavirus bogato gojišče teorij zarote, Zero Hedge zato blokiran s Twitterja

Matej Huš

1. feb 2020 ob 19:17:24

Kontroverzno libertarno spletno stran Zero Hedge so trajno blokirali s Twitterja zaradi širjenja dezinformacij o koronavirusi, ki trenutno kosi po Kitajski. Konkretni očitek je zloraba in nadlegovanje ljudi, saj je Zero Hedge objavil fotografijo in osebne podatke kitajskega znanstvenika z Inštituta za virologijo v Wuhanu skupaj z navedbami, da naj bi bil odgovoren za širjenje koronavirusa. Ljudi so pozvali, naj kontaktirajo tega znanstvenika, če želijo izvedeti resnico o izvoru virusa.

Zero Hedge poroča tudi o povsem nepreverjenih govoricah, da naj bi bil koronavirus biološko orožje. Sklicujejo se na članek indijskih raziskovalcev, ki ni bil recenziran, zato je na voljo zgolj kot rokopis. Strokovnjaki so do navedb v članku zelo skeptični in poudarjajo, da odkrite insercije v virusnem dednem materialu še zdaleč niso redke v naravi in da nikakor ne dokazujejo, da bi bil virus kakorkoli umetno proizveden.

Kmalu po začetku širjenja koronavirusa je Twitter sporočil, da ne bodo tolerirali širjenja lažnih informacij, ki jih vsak večji dogodek sproži. Koronavirus je zelo popularna tema, o kateri se trenutno še ni pojavilo veliko laži, so dejali. Tudi Facebook in Instagram sta dejala, da se bosta borila proti lažnim informacijam o koronavirusu.

Tiskovni predstavnik Twitterja je tako sporočil, da so Zero Hedge zaradi tega trajno blokirali. Na Zero Hedgeu so članki objavljeni pod psevdonimi, običajno Tyler Durden. Bloomberg je že pred štirimi leti razkril, kdo dejansko vodi stran. Kolovodja je v Bolgariji rojeni Daniel Ivandjiiski.