Trump pretiraval, Google v zadregi

Dare Hriberšek

14. mar 2020 ob 16:48:41

Kot je včeraj napovedal ameriški predsednik Donald Trump, je vladnim uradnikom v boju s koronavirusom priskočilo na pomoč 1.700 Googlovih inženirjev. Ti naj bi hitro - ne počasi, kot se je to dogajalo v preteklosti, je še poudaril predsednik - vzpostavili vseameriško spletno stran za testiranje potencialno okuženih. Na njej bodo državljani lahko ugotovili ali testiranje sploh potrebujejo, nato pa bi jih stran tudi razvrstila in usmerila v najustreznejšo zdravstveno ustanovo.

V urah, ki so sledile, so se njegove trditve rušile druga za drugo; najprej, taka spletna stran ne obstaja. Niti še ne bo vzpostavljena kmalu, sploh pa ne za celo državo, na njej pa ne delajo Googlovi inženirji, pač pa prostovoljci drugega Alphabetovega podjetja Verily. Po Trumpovi objavi so se od tam oglasili in potrdili, da se s spletnim triažnim projektom dejansko ukvarjajo pri njih, da je ta še v zgodnji fazi razvoja in ga bodo v bodoče testirali na območju San Francisca. Stran vsaj na začetku ne bo namenjena državljanom, pač pa nekaterim ogroženim segmentom populacije, denimo zdravstvenim delavcem. Skratka, osupli mediji danes ugotavljajo, da od napovedanega drži le manjši del.

Ni znano, ali je Trump namenoma zavajal oz. je morda želel pomiriti svoje državljane, ki so upravičeno jezni zaradi zaostanka ZDA, ko gre za ukrepe zoper novi koronavirus.