Facebookov nadzorni odbor potrdil Trumpov suspenz

Jurij Kristan

6. maj 2021 ob 22:17:44

Civilni nadzorni odbor, ki preudarja kočljivejše odločitve Facebooka pri upravljanju z vsebino omrežja, se strinja z odstranitvijo računa Donalda Trumpa neposredno po napadu skrajnežev na ameriški kongres 6. januarja, a obenem opominja, naj kazen ne bo trajna, temveč časovno omejena.

Januarja letos je pričel delovati Facebookov civilni nadzorni svet (Facebook Oversight Board), posvetovalni organ, sestavljen iz uglednih pravnikov, politikov, novinarjev in drugih strokovnjakov, namenjen nadzoru moderatorskih odločitev na Facebooku ter Instagramu. Ker gre za zanimivo in še precej eksperimentalno telo, ki je odraz velike družbene moči modernih socialnih omrežij in s tem povezanih afer, je njegovo delo vzbudilo veliko pozornosti zainteresirane javnosti. Skoraj spočetka je odbor že dobil tudi zahtevno nalogo: odločiti se o primernosti odstranitve Donalda Trumpa s Facebooka. Z omrežja so ga 7. januarja najprej banali za 24 ur, ker so sklenili, da je s hujskanjem bistveno pripomogel k napadu desničarskih skrajnežev na ameriški kongres, nakar so ukrep takoj zatem podaljšali za nedoločen čas. Končno odločitev so naložili odboru, ki si je za to najprej odredil 90 dni časa, a je moral sredi aprila rok podaljšati za en mesec, da bi se lahko prebil skozi 9000 javnih odzivov.

Zdaj je odločitev tu: nadzorni odbor je Trumpov suspenz podprl in se pri tem strinjal, da je nekdanji predsednik z nagovarjanjem svojih podpornikov ključno pripomogel k nemirom, ki so med drugim terjali pet človeških življenj. Toda poleg je obenem važna opomba: časovna nedoločenost takšnih ukrepov ni zaželena in pri Facebooku naj določila bolje opredelijo ter tudi ustrezneje javno obrazložijo. Odbor daje družbenemu omrežju šest mesecev časa, v katerem naj ustrezno posodobi svoj pravilnik in skladno s tem Trumpu naloži sorazmernejšo kazen. Vrh podjetja je odločitev pozdravil in obljubil ukrepanje. Z drugimi besedami: čisto mogoče je, da bo razvpiti nekdanji ameriški predsednik še letos prispel nazaj na Facebook. Hkrati je treba povedati, da se je svet s tem elegantno izognil odgovornosti podati končno odločitev in žogico namesto tega vrnil podjetju, kar kritikom ni ušlo.

Sam Trump se je ob dogodke že obregnil in ponovil očitke o zatiranju svobode govora, pri čemer ni zanemarljivo, da je bil padec z vidnejših družbenih omrežij zanj tudi hud finančni in organizacijski udarec, saj so bili Twitter, Facebook in YouTube ključni za širjenje njegovega vpliva ter iskanje donatorjev. Ker ga velikani še ne spustijo nazaj, je bil tako primoran pred dnevi odpreti svoj blog, pri čemer ni povsem jasno, ali je to tisto lastno socialno omrežje, ki ga je zadnje čase napovedoval.