New York sprejel prvi zakon o pravici do popravila elektronike v ZDA

Matej Huš

4. jun 2022 ob 14:23:17

Zvezna država New York je kot prva v ZDA sprejela zakon (Fair Repair Act) o pravici do popravila (right to repair) elektronskih naprav. Od sredine prihodnjega leta bo ob prodaji elektronskih naprav v New Yorku treba zagotoviti rezervne dele, orodja, ustrezna navodila in programsko opremo, ki bodo potrošnikom in neodvisnim serviserjem omogočali popravila. Zakon je senat sprejel z 49 glasovi za in 14 proti, medtem ko je spodnji dom glasoval 145 proti 1. Zakon mora podpisati še guverner.

Zakon ne vključuje medicinskih aparatov, bele tehnike, opreme za kmetijstvo, opreme za komunikacijo v sili in avtomobilov. Poenostavljeno povedano torej velja za zabavno elektroniko, a ni nujno, da bo pri tem ostalo. Zagovorniki pravice do popravila so se trudili in se še trudijo, da bi v prihodnosti to veljalo za čim širši krog izdelkov. Trenutno torej za zabavno elektroniko velja, da morajo proizvajalci za diagnostiko, vzdrževanje ali popravilo vsem neodvisnim serviserjem in lastnikom omogočati dostop do dokumentacije, rezervnih delov, orodja in vse potrebne informacije za popravila pod poštenimi in razumni pogoji. To izključuje astronomske cene in podobne trike, s katerimi bi zakonu zadostili le v teoriji. To seveda velja le, dokler so te komponente na voljo proizvajalcem (OEM-u). Zakon tudi izrecno določa, da mora biti možno odkleniti razne programske zaklepe (software lock) za potrebe diagnostike, popravil in vzdrževanja.

Nekatere ameriške zvezne države so podobne zakone že sprejele za zelo omejene skupine izdelkov, denimo invalidske vozičke v Koloradu ali avtomobile v Massachusettsu. Newyorški zakon pa je daleč najširši in predstavlja primer, ki ga lahko ponovijo tudi druge države, denimo Kalifornija, kjer so tovrstne zahteve tudi zelo glasne.

Za pravico do popravila si prizadeva tudi Evropska komisija. S tem se strinja tudi Evropski parlament, zato je v prihodnosti pričakovati ureditev področja. Trenutna evropska zakonodaja namreč potrošnikom zagotavlja pravico do popravila ali zamenjave pokvarjenih izdelkov med garancijskim jamstvom.