Evropski poslanci želijo poenotenje polnilnikov

Matej Huš

16. jan 2020 ob 19:12:30

V Evropski uniji so ponovno vzniknili pozivi k poenotenju polnilnikov za mobilne telefone, ki imajo že dolgo zgodovino. Prvi okvirni dogovor je bil podpisan že leta 2009, a je šlo za neobvezno zagotovilo proizvajalcev, predvsem pa dogovor ni predvideval sankcij. Dogovor se je sicer iztekel leta 2012, a rezultati so ostali. Leta 2014 je bila sprejeta še ena neobvezna direktiva, ki je dodatno poenotila situacijo. Trenutno imamo v Evropi (in tudi po svetu) tri standarde: microUSB, novi USB-C ter Applov priključek. To sta točno dva standarda preveč, menijo evropski poslanci.

Ta teden so v evropskem parlamentu razpravljali o možnosti uvedbe prisilnih ukrepov, ki bi zagotovili enotne polnilnike za vse pametne in mobilne naprave. Ugotovili so, da neobvezujoč pristop in spodbujanje industrije k poenotenju nista obrodila sadov, zato bo treba odločneje ukrepati. Na naslednjem plenarnem zasedanju lahko pričakujemo resolucijo evropskega parlamenta o tej težavi, ki letno ustvari več kot 51.000 ton odpadkov (samo polnilnikov je toliko!). To je prvi korak do kakršnikoli prisilnih ukrepov.

Tudi Apple se popravlja. Novi iPadi Pro in MacBooki že uporabljajo tudi USB-C, medtem ko telefoni in starejše naprave trmasto zahtevajo Applove priključke. Apple je še lani trdil, da bo prisilno poenotenje ustavilo inovacije, negativno vplivalo na potrošnike in obremenilo okolje (?). Ker ima toliko naprav Applov priključek Lightning, bi spremembe pomenile potrebo po adapterjih. No, problem se bo bržkone rešil sam. Apple si prizadeva v letu 2021 izdati prve naprave, ki ne bodo imele priključkov za polnjenje, temveč bo to potekalo brezžično. In to je za zdaj še enotno standardizirano.