Evropska komisija si bo prizadevala za lažjo menjavo baterij v telefonih

Matej Huš

29. feb 2020 ob 13:38:13

Čeprav je bila včasih zamenljivost baterij v telefonih samoumevna, so nas proizvajalci v zadnjih letih navadili da se nam zdi samoumevno ravno obratno. Telefoni, ki uporabniku omogočajo enostavno menjavo baterije, to posebej oglašujejo in veljajo za izjemo. Evropska komisija se po poročanju nizozemskega finančnega časnika Het Financieele Dagblad trudi to staro navado obuditi.

V časniku se sklicujejo na neuradne dokumente, ki so jih uspeli pridobiti. Uradno naj bi Komisija predlog v javno razpravo dala prihodnji mesec. Gre za del evropske strategije za zmanjšanje elektronskega odpada, kamor je sodilo tudi poenotenje polnilnikov za pametne telefone. Ocenili so, da je vsak Evropejec leta 2016 pridelal 16 kg elektronskih odpadov. Sedaj so na vrsti baterije, kjer sta problema dva. Večina telefonov ima baterije v zalepljenih predelih, kamor uradno ne moremo (ali smemo) dostopati, predvsem pa to ni enostavno, saj potrebujemo posebna orodja. Druga ovira je dejstvo, da nekateri proizvajalci telefonov baterij sploh ne prodajajo končnim uporabnikom.

Proizvajalci telefonov, zlasti Apple, se jezijo, da takšne zahteve hromijo inovacije. Apple je na primer glavni nasprotnik uporabe enotnih polnilnikov. Tudi pri problemu zalepljenih baterij so argumenti podobni, saj proizvajalci s tem pridobijo kakšen milimeter debeline. Kakorkoli, za zdaj sploh še ni jasno, ali bo Komisija predlog v resnici vložila.