Microsoftov Surface Laptop se ne da odpreti

Matej Huš

19. jun 2017 ob 08:55:33

Microsoftov novi prenosnik Surface Laptop si je prislužil neslavno titulo najmanj popravljive naprave, saj je praktično ni mogoče odpreti, ne da bi kaj polomili ali uničili. Spletna stran iFixit, ki se ukvarja z razstavljanjem različnih elektronskih naprav, je zato Surface Laptopu podelila oceno 0 od 10. Ob tem so zapisali, da bi najraje ocenili z -1, če bi to le bilo mogoče. Omenimo, da ocene 0 doslej še niso podelili. Še najbližje sta bila Surface Pro in HTC One Android, ki sta dobila oceno 1.

Navajeni smo že, da proizvajalci niso preveč srečni, če odpiramo moderne prenosnike in mobilne telefone, zato storijo marsikaj, da nam to početje otežijo. Številni mobilni telefoni na primer ne predvidevajo, da bi uporabnik lahko sam zamenjal baterijo, a se pogosto to vseeno da. Podobno velja za prenosnike, kjer včasih ni namenjeno, da bi uporabnik sam nadgrajeval procesor ali pomnilnik. Microsoft je šel še korak dlje in je Surface Laptop preprosto zalepil skupaj na vseh koncih. Zato so ga opisali kot "lepila polna pošastnost" in ne prenosnik. Na zunanji strani sploh ni nobenih vijakov, zato je treba prenosnik dobesedno razrezati. Tudi notranjost je nespremenljiva, saj sta SSD in pomnilnik prispajkana. Baterija je čisto na dnu, tako da je treba iz trebuha vzeti vse, preden bi jo sploh uspeli zamenjati.

Skratka, Surface Laptop je naprava v enem kosu. Na njej ni niti delčka, ki bi bil namenjen zamenjavi. Najsi bo to baterija, disk ali pomnilnik, ničesar ne moremo spremeniti.