Prepoved end-to-end šifriranja v ZDA?

Dare Hriberšek

23. feb 2020 ob 13:10:24

Kot so iz dveh virov izvedeli pri Reutersu, bosta republikanski senator Lindsey Graham in njegov demokratski kolega Richard Blumenthal čez nekaj tednov predstavila zakon, ki naj bi omejil širjenje otroške pornografije na spletu. Zakon cilja na spletne platforme kot sta Facebook in Google, katerih upravljavci po sedanji zakonodaji večinoma sploh niso odgovorni za vsebine, ki jih objavijo uporabniki.

Novi zakon bi to imuniteto izničil, razen, če se bodo podjetja držala nabora najboljših praks, ki ga bo sestavila 15-članska komisija pod vodstvom generalnega tožilca. Kot pravijo dobro obveščeni, se bo ena od zahtevanih praks nanašala tudi na opustitev celostnega oz. end-to-end šifriranja, ki omogoča zaupnost vsebine sporočil med pošiljateljem in prejemnikom. Ni znano, na kak način naj bi to dosegli, a prvi odzivi analitikov kažejo, da bo najverjetneje šlo za obvezno puščanje odprtih stranskih vrat. Gre za zasebnostno in varnostno precej invaziven ukrep, po skorajda složnem mnenju strokovnjakov namreč takih vrat ni mogoče pustiti odprtih samo za organe pregona, slej ko prej jih bodo zlorabili tudi ljudje s slabimi nameni.

Omejitev celostnega šifriranja je ukrep, s katerim se že nekaj časa spogledujejo praktično vse vlade zahodnih, demokratičnih držav. Podoben zakon je pred dobrim letom dni sprejela Avstralija in vlada to pridobitev že priročno zlorablja. Tudi tamkajšnja tehnološka podjetja so do njega kritična že od samega začetka, saj menijo, da je porušil zaupanje med ponudniki in uporabniki.