Avstralija že čuti posledice zakona proti šifriranju

Dare Hriberšek

27. mar 2019 ob 19:53:44

Predstavniki avstralskih tehnoloških podjetij so ponovno pozvali vlado, naj spremeni kontroverzni zakon proti šifriranju, ki je bil v naglici sprejet tik pred novoletnimi prazniki. Zakon daje organom pregona možnost prek splošne sodne odredbe za preiskavo, brez dodatne odobritve sodnega organa, zahtevati od podjetij, da jim omogočijo dostop do šifriranih podatkov, v nasprotnem primeru pa lahko izrekajo denarne kazni. Predstavniki industrije se zato pritožujejo, da izgubljajo zaupanje strank, saj slabo spisan zakon ustvarja poslovno negotovost in tako že ogroža delovna mesta, avstralska podjetja pa da "spreminja v Huaweije".

Brad Smith, predsednik in glavni pravnik Microsofta, pa je te dni med obiskom Avstralije navrgel, da podjetja niso več navdušena nad shranjevanjem podatkov v podatkovnih centrih na ozemlju Avstralije. Dodal je še, da zadnje čase v podjetju prejemajo številne pobude za gradnjo novih centrov v drugih državah, kar je neposredna posledica sprejetega zakona.

Pokesali so se tudi opozicijski laburisti, ki so decembra na hitro opustili svoje, že pripravljene amandmaje, in zakon podprli. Njihov predstavnik je povedal, da si želijo, da bi lahko zavrteli čas nazaj, saj obžalujejo, da je bil sprejet tak predpis. V svojo obrambo navajajo, da so obveščevalne agencije tedaj napovedovale teroristični napad, ki naj bi se odvil prav med prazniki. Zaradi bojazni, da bi jih okrivili za posledice takega napada, so zakon podprli.

Zdaj laburisti od vlade zahtevajo sodelovanje pri sprejemu ustreznih dopolnil, zlasti tistega, ki se tiče specialne sodne odredbe, s katero podjetjem naložijo vgradnjo stranskih vrat ali pa pomoč pri vdiranju v zaščitene podatke. To bodo poskušali doseči še pred majskimi parlamentarnimi volitvami.