ZDA in Velika Britanija s sporazumom nad end-to-end šifriranje

Dare Hriberšek

30. sep 2019 ob 17:16:36

Sporazum med državama naj bi bil podpisan v oktobru, v medije pa je pred dnevi pobegnilo nekaj podrobnosti. Dogovor pokriva predvsem platforme družabnih medijev in njihova orodja za sporočanje, za katera sta se državi dogovorili, da si bosta njihovo vsebino izmenjali v primerih, ko gre za resna kazniva dejanja, torej terorizem in pedofilijo. Obenem sta se zavezali, da bosta s tem v zvezi preiskovali le lastne državljane, ZDA pa tako pridobljenih informacij ne bodo smele uporabiti v procesih, ki se po njihovem pravu kaznujejo s smrtno obsodbo.

Praktično izvajanje takega sporazuma je seveda pogojeno z možnostjo dostopa obeh držav do vsebine takih sporočil, ki so danes večinoma že celovito oz. end-to-end šifrirana, kar pomeni, da bosta morali najti način, kako učinkovito pritisniti na ponudnike. Ta proces se sicer odvija že nekaj časa, tako so letos spomladi Apple, Google, Microsoft, WhatsApp in drugi ostro nastopili proti britanski obveščevalni agenciji GCHQ(Government Communications Headquarters), ki je predlagala, da bi njihovi preiskovalci postali skriti udeleženec vsakega pogovora. Še bolj pogosto se pojavljajo predlogi o obvezni vzpostavitvi stranskih vrat, ki bi jih v primeru kazenskega postopka lahko uporabili organi pregona. Ni treba posebej omenjati, da bi oboje močno načelo raven temeljnih človekovih pravic, precej verjetno pa tudi varnost komunikacij, saj bi tako ali drugače zasnovana stranska vrata lahko zlorabili tudi kaki nepridipravi. Podobna prizadevanja se sicer porajajo še v nekaterih državah.

Decembra lani je Avstralija kot prva država na svetu sprejela zakonodajo, ki tehnološka podjetja obvezuje k sodelovanju z organi pregona, ko gre za vsebino šifriranih sporočil. Sprejetje zakona so pozneje obžalovali tako politiki, ki so ga podprli, še bolj pa predstavniki informacijske industrije, ki so zaradi njega začeli izgubljati poslovne partnerje.