Tesla in Musk z oviranjem sindikalnega delovanja kršila delovno zakonodajo

Matej Huš

30. sep 2019 ob 19:51:03

Sodišče v Kaliforniji je razsodilo, da sta Tesla in njen izvršni direktor Elon Musk kršila ameriško delovno zakonodajo, ko sta delavcem preprečevala sindikalno združevanje in delovanje. Sodišče je podjetju naložilo takojšnje popravljalne ukrepe in prekinitev nezakonite prakse.

Tožbo so leta 2017 vložili nekateri zaposleni v tovarni v Fremontu, ki so tudi člani sindikata United Automobile Workers (UAW), in taisti sindikat. Člani sindikata so v prostem času novačili druge zaposlene, da bi se včlanili v sindikat, tako da so jih na primer razdeljevali zaposlenim na parkirišču. Prav tako so v službi nosili majice, kape in broške s simboli UAW. Ko so varnostniki Tesle videli, da se na parkirišču delijo letaki, so identificirali sodelujoče in jim ukazali, da zapustijo območje. Čeprav se sindikalisti niso vdali in jih varnostniki niso fizično odstranili, so jih verbalno nadlegovali, so zatrjevali v tožbi. Ko so v Tesli sindikalisti začeli nositi jasno označena oblačila, je Tesla sprejela kodeks oblačenja, ki je prepovedal nošenje hlač in srajc, ki niso bile predhodno odobrene (velja za napise in podobno).

Musk je v objavi na Twitterju ob neki drugi priložnosti zapisal, da sicer nič ne preprečuje zaposlenim, da bi se formalno združili v sindikat, a da zakaj bi se odpovedali možnosti nagrajevanja z delniškimi opcijami. S tem je dejansko grozil zaposlenim, da bodo v primeru sindikalnega povezovanja izgubili možnost nagrajevanja, kar je nezakonito, je razsodilo sodišče. Tesla mora pripraviti dokument, v katerem so jasno napisane pravice delavcev, in jim ga javno prebrati, medtem ko bo Elon Musk prisoten, je odločilo sodišče.

V sodbi je navedenih še precej drugih primerov, kjer sta Tesla in Musk delavce bolj ali manj prikrito odvračala od sindikalnega delovanja. Tesla se bo na razsodbo verjetno pritožila.