Tesla za veliko tovarno izbrala Berlin

Matej Huš

13. nov 2019 ob 18:03:02

Tesla bo novo, že četrto veliko tovarno zgradila v Berlinu, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. Na prireditvi nagrad Zlati volan, ki jih podeljuje nemški Bild, je Musk med intervjujem na odru dejal, da ni časa za predstavitev vseh podrobnosti, a da bo nova tovarna stala v okolici Berlina blizu novega letališča. Prav tako bodo v Berlinu odprli razvojni in oblikovalski center, ker ima Berlin "nekaj najboljše umetnosti na svetu".

Kasneje je Musk na Twitterju pojasnil, da bo Gigafactory 4 v Nemčiji proizvajala baterije in vozila. Nemčijo pa je kot lokacijo izbral tudi zaradi močne industrije in izobražene delovne sile. V igri je bila tudi Velika Britanija, a so se zaradi nejasnosti glede izstopa iz EU raje odločili za Nemčijo. Teslo so sicer snubili v več evropskih državah, od Španije do Poljske.

Podrobnosti o tovarni še niso znane. Dosedanje tri stojijo v Nevadi, New Yorku in (ta se še gradi) v Šanghaju. Tovarna v Nevadi zaposluje 3000 ljudi, tovarna v New Yorku okoli 800, v Šanghaju pa bo začela polno obratovati vsak hip. Razteza se na 86 hektarjih površin in naj bi do konca leta proizvedla prvih 6000 vozil. Evropska tovarna bo začela obratovati leta 2021 in bo proizvajala Model 3 in Model Y.