Apple zaradi nasprotovanja prebivalcev obupal in odpovedal milijardno investicijo na Irskem

Matej Huš

11. maj 2018 ob 11:37:34

Apple je tri leta poizkušal na Irskem zgraditi nov podatkovni center, a jim do danes ni uspelo. V mestu Athenry blizu Galwaya, kjer bi milijardo dolarjev vreden center moral stati, so se dlje časa borili z okoljevarstvenimi organizacijami in zaskrbljenimi prebivalci, ki so dvomili o ekološki neoporečnosti novega centra. Šele lanskega oktobra po več kot dveh letih je Apple uspel dobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, ko bi po prvih načrtih center že moral delovati. Sedaj pa ga sploh ne bo.

A niti odločitev sodišča druge stopnje, ki je lani potrdilo gradbeno dovoljenje, ni ustavila nasprotnikov. Ti so navajali pomisleke glede vplivov na lokalno populacijo živali, možnost poplav na bližnjem igrišču za golf in bližino jedrske elektrarne. Zaradi tega so se pritožili na vrhovno sodišče, ki bi moralo o gradbenem dovoljenju odločati danes. A to se ni zgodilo, saj je Apple danes uradno sporočil, da od projekta odstopa in da novega podatkovnega centra v Galwayu ne bo. Apple, ki ima sedež evropskih operacij prav v irskem Corku in tam zaposluje okrog 6000 ljudi, je dejal, da jih ta poraz ne bo odvrnil od prihodnjih projektov na Irskem. A konkretno tega podatkovnega centra tam pač ne bo.

Irska vlada sicer pripravlja spremembo zakonodaje, ki bo podatkovne centre uvrstila med strateške naložbe, kar bi precej olajšalo pridobivanje gradbenih dovoljenj v prihodnosti. Irska gospodarska ministrica Heather Humphreys je dejala, da Applovo odločitev obžalujejo, saj je vlada storila vse, da bi jim investicijo olajšala. Dodala je, da je ta zastoj pokazal, da morajo spremeniti zakonodajo. Apple je medtem že lanskega julija, ko se je na Irskem zapletalo, sporočil, da bo prihodnje leto na Danskem odprl 921 milijonov dolarjev vreden center.