Facebooku shekali profila na Twitterju in Instagramu

Dare Hriberšek

8. feb 2020 ob 11:19:37

Hekerska skupina OurMine, po poreklu iz Dubaja, je včeraj popoldne za kratek čas prevzela Facebookova profila na družabnih omrežjih Twitter in Instagram in pustila sporočilo: "Even Facebook is hackable but at least their security is better then Twitter." Torej, tudi v Facebook je moč vdreti, a je njihova varnost vsaj boljša od Twitterjeve. Kar ni povedano čisto po resnici, saj OurMine dejansko ni vdrl v računa na obeh omrežjih, pač pa se tja dokopal prek platforme Khoros. Slednjo podjetja uporabljajo za centralno upravljanje svojih družabnih profilov in posledično ima taka platforma dostop do podatkov za prijavo v uporabniške račune. Predstavniki Khorosa za zdaj ne odgovarjajo na novinarska poizvedovanja.

Oba vdora sta trajala le kratek čas, so pa uporabniki Twitterja poročali o komičnem tekmovanju med vdiralci, ki so puščali sporočila in Facebookovimi uslužbenci, ki so jih hiteli brisati. Twitter je nato z začasnim zaklepom računov brž vzpostavil red.

OurMine trdi, da je bil namen napada zgolj opozoriti na varnostne luknje. Ista skupina je nedavno prevzela več kot deset računov ekip ameriške nacionalne nogometne lige (NFL). Že prej pa so se za kratek čas dokopali do računa Twitterjevega ustanovitelja Jacka Dorseyja, pa Googlovega šefa Sundarja Pichaija in Facebookovega Marka Zuckerberga.