Nemčija: profil na Facebooku se deduje

Matej Huš

14. jul 2018 ob 10:20:40

Družbena omrežja, kot je Facebook, so sicer mlada, a sčasoma bo postajalo čedalje pomembnejše vprašanje, kaj se zgodi s profilom uporabnika po njegovi smrti. Nemško sodišče je sedaj razsodilo, da se profili lahko dedujejo, podobno kot se dedujejo pisma, knjige, dnevniki itd. To je precejšnja sprememba v primerjavi s Facebookovo dosedanjo prakso, ki je račune po smrti zaklenil in spremenil v spominske, dediči pa so lahko bodisi zahtevali izbris bodisi minimalno spreminjali spominski račun.

Facebookova dosedanja obravnava profilov preminulih je bila takšna. Takoj ko je Facebook kakorkoli izvedel za smrt lastnika profil, ga je spremenil v spominski račun. Takšen profil je dobil oznako V spomin, izginil je z javnih seznamov, vsebina je ostala vidna v dosedanjem obsegu, prijatelji pa so lahko pisali na zid. Kadar je preminuli za časa življenja določil skrbnika računa ali pa so to funkcijo z uradnim dokumentom prevzeli dediči, jim je Facebook omogočil prenos vseh informacij s profila (razen zasebnih sporočil), omejeno razpolaganje z njim (spreminjanje profilne slike in sprejemanje novih prijateljev) ter zahtevo za izbris.

Nemško sodišče v Karlsruheju pa je včeraj razsodilo, da se profili dedujejo v celoti. Primer so sprožili starši 15-letnega dekleta, ki je leta 2012 izgubilo življenje v nesreči, ko jo je povozil vlak na podzemni železnici. Facebook staršem ni želel izročiti vseh podatkov, zlasti zasebnih sporočil, ki so jih starši potrebovali, da bi ugotovili, ali je dekle storilo samomor ali pa je šlo za nesrečo. To je pomembno tudi z vidika voznika nesrečnega vlaka, ki bi v primeru samomora dobil odškodnino. Sodišče je na prvi stopnji leta 2015 razsodilo, da staršem pripada dostop do profila v celoti in, ker je bil otrok mladoleten, tudi vsa zasebna sporočila. Prizivno sodišče je leta 2017 razsodbo razveljavilo, češ da nemška ustava tudi po smrti ščiti zasebnost posameznika. Vrhovno sodišče v Karlsruheju je sedaj ponovno pritrdilo staršem.

Facebook je dejal, da gre za kompleksen problem, kjer nasproti trčita pravica človeka do zasebnosti in pravice dedičev, zlasti ko je bil umrli mladoleten. Facebook trdi, da imajo dolžnost zaščititi zasebno komunikacijo, zato se z odločitvijo sodišča ne strinjajo. Zato bo sedaj natančno preučili sodbo, da bi ugotovili vse posledice.