Facebook bo združil sporočanje WhatsAppa, Messengerja in Instagrama

Dare Hriberšek

28. jan 2019 ob 08:45:34

Kot so razkrili pri NYT, gre za zamisel samega Marka Zuckerberga, po kateri naj bi trojico med seboj konkurenčnih aplikacij povezali z enotnim sistemom za neposredno sporočanje. Povedano drugače, uporabnik Facebooka bo lahko komuniciral z nekom, ki uporablja samo WhatsApp.

Dela na združevanju so se že začela, a ker gre po besedah neimenovanih predstavnikov Facebooka za zahteven proces, naj bi končno rešitev predstavili šele konec tega oz. v začetku prihodnjega leta.Taka združitev bo po pričakovanjih v bodoče precej poenostavila delo njihovih programerjev, saj bodo iz skupnega jedra vsem trem aplikacijam lažje dodajali nov funkcionalnosti. Drugi tak verjeten plus bo deljenje uporabniških podatkov čez vse tri platforme, kar naj bi se poznalo pri doseganju višjih oglasnih prihodkov. Zadnji plus prepletenosti storitev pa naj bi bil otežitev morebitnega razbitja Facebookovega imperija družabnih omrežij, če bi to kdaj prišlo na pamet kakemu regulatorju oz. vladi. Pobude za kaj takega se redno pojavljajo, zadnja, ki jo je ameriški Zvezni komisiji za trgovino predlagalo devet civilnih organizacij, je stara samo nekaj dni.

Bodo pa morda pridobili uporabniki, saj naj bi bila poslej vsa sporočila end-to-end šifrirana, tako funkcionalnost je namreč doslej poznal le WhatsApp, Instagram je nima, v Messengerju pa jo je potrebno ročno vklopiti za vsak pogovor posebej. E2E šifriranje sicer pomeni, da nihče, teoretično tudi Facebook ne bi mogel prebirati vsebine sporočil. A ker ima podjetje že zdaj precej utečen postranski biznis skeniranja naših sporočil za potrebe oglaševanja, bo končna rešitev verjetno bolj zapletena. Matthew Green, profesor za kriptografijo na Univerzi Johna Hopkinsa je za Guardian povedal, da bo razplet za našo zasebnost dober ali slab: "Toda če vzamem v obzir preteklo dogajanje in Facebookov pohlep po denarju, osebno ne bi stavil svojega denarja za malico, da bo ta dober."