Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

Jurij Kristan

11. jul 2023 ob 18:57:11

Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti Threads je med sredo in ponedeljkom zbral prvih 100 milijonov uporabnikov, kar je še hitreje od burnega lansiranja ChatGPTja. Naval je presenetil tudi vodilne v Meti, kjer sicer čisto prostodušno priznavajo, da so s prihodom platforme precej pohiteli ("yolo"). To je sicer opazno tudi v samem programju, kajti Threads je nasproti Twitterju milo rečeno okostje družbenega omrežja, ki mu še vedno manjka množica funkcij, od zasebnih sporočil do linearne časovnice z objavami - ta hip je na voljo zgolj algoritemska, ki dostavlja kup oglasov. Tudi je treba obvezno omeniti, da Threads ta hip pravzaprav stoji pod okriljem Instagrama, pri čemer lahko tamkajšnji uporabniki hitro ustvarijo še račun za Threads, kar je brez dvoma tudi pripomoglo k množičnemu prihodu, saj ima Instagram prek milijardo članov.

Evropejci smo sicer zaenkrat od te norije še rahlo odmaknjeni, kajti v EU platforme še niso lansirali. Poglavitni razlog je evropska regulativa Digital Markets Act, ki velikim igralcem na trgu postavlja bistvene omejitve v zasnovi takšnih omrežij. V primeru Mete to predvsem pomeni prepoved združevanja osebnih podatkov uporabnikov na različnih platformah podjetja, od Facebooka in Instagrama do WhatsAppa, za namene ciljanega oglaševanja. V Meti sicer imajo namen Threads lansirati tudi na tej strani Atlantika, zato bomo očitno dobili prirejeno inačico; kdaj, pa še ni jasno.