Humanoidni robot Digit v prodaji, prvi kupec je Ford

Jurij Kristan

21. jan 2020 ob 08:34:51

Ameriško podjetje Agility Robotics je svojega dvonožnega robota Digita po dokaj kratkem razvojnem obdobju že poslalo iz laboratorija na trg. Prve primerke so vzeli pri Fordu, kjer Digita že dlje časa preizkušajo za raznašanje paketov.

Ko gre za navdušujoče humanoidne robote, običajno vso pozornost pokrade Boston Dynamicsov Atlas, ki pa ni edini. Hiter napredek beležijo v oregonski firmi Agility Robotics. Po tem, ko so jo leta 2015 ustanovili člani laboratorija za robotiko univerze Oregon State, so leta 2017 najprej pokazali dvonožno razvojno platformo Cassie, lansko pomlad pa pravo humanoidno različico z rokami, Digita. Gre za električno gnanega robota, ki za zaznavanje okolice uporablja lidar, s pomočjo katerega kartira prostor, da se lahko po njem samodejno giblje. Jeseni predstavljena inačica v2 ima vdelano naprednejše izogibanje gibljivim objektom (beri: ljudem v okolici) in kompaktnejša stopala za okretnejšo hojo po omejenem prostoru.

Prva Digitova deklarirana naloga bo raznašanje škatel in s tem namenom v Agilityju od lani že sodelujejo s Fordom, kjer iščejo avtomatizirano rešitev logističnih problemov v skladiščnih halah ter na zadnjih metrih dostave. Drugače povedano: predvidevajo, da bomo po spletu naročene pakete v dogledni prihodnosti na pragu sprejemali iz kovinskih rok. Zato je logično, da je po tomesečnem lansiranju Digita na trg prav Ford pohopsal prve primerke; natančna cena je "po dogovoru" in gre v "nizke šestmestne številke". Treba je poudariti, da bodo tudi takole kupljeni Digiti v bistvu še lep čas rabljeni zgolj za eksperimentiranje in razvoj prihodnjih rešitev, zato novica ne pomeni, da že tudi zares karkoli dostavljajo. Pri Agilityju so pač ubrali malce pogumnejši način razvoja glede na Boston Dynamics, kjer svoje robote s hokejskimi palicami raje drezajo kakšno leto več.