Robot Atlas zna uporabljati roke

Matej Huš

22. jan 2023 ob 10:52:29

Robot Atlas, ki ga že sedem let razvijajo v podjetju Boston Dynamics in je v preteklosti že dokazal svojo okretnost, se je naučil uporabljati roke. Ta teden so iz Boston Dynamics poslali videoposnetka, na katerih vidimo razvoj oziroma trening in nove zmožnosti robota. Pokazali so, kako lahko z rokami premika predmete v okolici in nese torbo z orodjem. Narediti zna tudi premete.

Ko je Atlas že obvladal parkour in se suvereno gibal po prostoru, sploh ni imel pravih dlani. Okončine so bile podobnem rokam, a so služile le lovljenju ravnotežja, ničesar pa ni mogel z njimi prijeti. V novi različici ima roke, ki so sicer podobnem prijemalkam, a za trenutne potrebe to zadostuje. V Boston Dynamics poudarjajo, da so poskrbeli tudi za ravnotežje. Atlas ne prijema ni premika le lahkih predmetov, temveč masivne, ki spremenijo njegovo težišče, na kar se zna primerno odzvati. Škatlo z orodjem celó zaluča.

Atlas je še vedno precej primitiven robot, ki nekaterih funkcij drugih robotov sploh nima. Svet zaznava le z dvema senzorjema: barvno kamero in lidarjem. Rezultat je predstava o svetu, ki jo predstavljajo točkovni oblaki (point cloud). V tem pogledu je Atlas precej bolj omejen kot Stretch ali Spot, ki imata bistveno več kamer in prepoznavanja okolice, ker sta komercialno dostopna in morata biti varnejša.