TomTom z uporabniškimi podatki nehote pomagal policiji postavljati radarje

Matej Huš

29. apr 2011 ob 10:49:18

Prodor pametnih telefonov je resno načel dobičke podjetij, ki izdelujejo specializirane naprave za navigacijo. Uporabniki lahko isto funkcionalnost dobijo z nakupom ustrezne aplikacije, zato vedno redkeje posegajo po samostojnih enotah. Da bi izdelovalci teh naprav pomagali svojim proračunom, prodajajo podatke o gibanju uporabnikov teh naprav državam.

Pri tem se je TomTom nehote znašel v nezavidljivem položaju, čeprav so vse izvedli po pravilih. Uporabniki jasno odkljukajo, ali želijo sodelovati v tem programu ali ne, TomTom pa nato podatke anonimizira in posreduje državam, s katerimi imajo pogodbo. Tako zberejo iz naslova prodaje podatkov kar 36 odstotkov vseh prihodkov. Države si te podatke želijo, ker dobijo z njimi dober pregled nad gostoto in pretočnostjo prometa na svojih cestah, kar jim pomaga pri načrtovanju cestne infrastrukture.

Toda Nizozemska je bila nekoliko preveč podjetna, saj je kupljene podatke posredovala kar svoji policiji. Ta jih je uporabila kot odlične napotke, kam se splača postaviti kamere za lovljenje prehitrih voznikov, je ta teden odkril nizozemski časnik Algemeen Dagblad. Javnost je TomTomu hudo zamerila, čeprav sploh niso vedeli, da bodo podatki uporabljeni v ta namen. TomTom se je zato javno opravičil in napovedal revizijo svojih pogojev uporabe, v katerih bo uporabnik jasno določil, ali se strinja s posredovanjem svojih podatkov tudi v tovrstne namene ali ne.