TomTom izdal navigacijsko aplikacijo za iPhone

Matej Huš

18. avg 2009 ob 20:12:19

Nizozemski proizvajalec navigacije, ki je pred časom zaslovel s tožbo zoper Microsoft - končala se je, kakopak, s poravnavo - je izdal težko pričakovano aplikacijo, ki na iPhone 3G in 3GS (podpora za starejše modele in iPod Touch je obljubljena kmalu) pripelje GPS-navigacijo. Sicer ima iPhone že vgrajen Google Maps, a temu do resnega navigacijskega pripomočka manjka kar dosti, saj nima glasovne navigacije, avtomatskega preračuna nove poti ipd.

Tu je svojo nišo izrabil tudi TomTom. Cenovna politika je zanimiva: na Otoku stane 60 funtov, pri nas 80 evrov, v ZDA pa 100 dolarjev - na voljo pa so tudi cenejše verzije z bolj okleščenimi zemljevidi. Napravo so si na Recombu.com že ogledali in bili z njo zadovoljni, moti jih le kar zasoljena cena. Trenutno so na voljo zemljevidi ZDA in Kanade, Zahodne Evrope, Avstralije in Nove Zelandije. Nam najbolj aktualna verzija se zdi zahodnoevropska, a žal ta vključuje le Beneluks, nemško govoreče države, Francijo, Iberski polotok, Italijo, Nordijske države in Britansko otočje.

Podobno aplikacijo sicer že nekaj časa ponuja Navigon, in sicer za naše konce verzijo MobileNavigator Europe, ki stane 99 dolarjev brez naročnine in vsebuje tudi zemljevide Slovenije z Balkanom ter ponuja vse lastnosti, ki jih ima TomTomova rešitev. Z eno razliko: Navigonovo aplikacijo je v slovenskem App Storu že moč kupiti, TomTomove pa še ne.