Zaradi nove napake se vzlet Boeinga 737 Max spet odmika

Matej Huš

19. jan 2020 ob 18:44:31

V letalu Boeing 737 Max, ki je prizemljeno že vse od lanskega marca, so odkrili novega hrošča, kar bo vnovič zamaknilo ponovno certificiranje letal in vrnitev na nebo. Napaka, ki so jo odkrili pri temeljitem pregledu letala, ki ga sedaj ločeno izvajajo Boeing, ameriška Agencija za letalstvo (FAA) in agencije v drugih državah, ni povezana s sistemom MCAS, ki je razlog za dve strmoglavljeni in prizemljitev letal. Vseeno pa gre za težavo, ki bo povzročila nove zamude.

Anomalijo, kot se napaka uradno imenuje, so Boeing že odpravlja. Gre za programski del letala, ki nadzoruje stanje letala ob zagonu motorjev. Sistem preveri, da računalniki prejemajo pravilne podatke, kar se zgodi v fazi zagona. Eden izmed sistemov za preverjanje ne deluje pravilno. To ne predstavlja nevarnosti za letalo, saj v primeru napačnega delovanja sistema vzlet sploh ni možen.

FAA je dejal, da bodo počakali na Boeingov popravek, nato pa ocenili, ali je težava odpravljena. Neuradno strokovnjaki ocenjujejo, da bo letalo prizemljeno vsaj do aprila in ne marca, kakršne so bile zadnje ocene. American Airlines in Southwest sta že napovedala, da v svojih načrtih do junija ne načrtujejo uporabe tega modela letala.

Boeing je v začetku meseca tudi spremenil pozicijo, koliko urjenja bodo piloti potrebovali. Boeing 737 Max ne bo sodil več v isto kategorijo kot ostali 737, zato bo nekaj urjenja sedaj vendarle nujnega. Piloti bodo morali v simulator in se dejansko uriti na novem modelu, medtem ko je doslej Boeing trdil, da so le kratki videoposnetki dovolj.

Pred tedni pa so v letalu odkrili še en problem. Nekaj električnih napeljav v letalu je položenih tako blizu, da obstaja resna nevarnost kratkega stika. To bi vplivalo na nadzor nad letalom med letom, zaradi česar bodo nekaj žic morali premakniti.

Vse te napake, ki se normalno pojavijo pri dizajniranju tako velike in kompleksne naprave, kot je letalo, bi moral odkriti nadzor. Glavni problem ni, da ima Boeing 737 Max hrošče, saj jih ima vsako letalo. Problem je, da je FAA Boeingu zaupala, da bo pregled opravil kar sam, zato so ostali neodkriti.