Pokvarjena baza razlog za prizemljitev letal v ZDA

Matej Huš

12. jan 2023 ob 20:25:49

Preiskava včerajšnje prizemljitve vseh letal v ZDA, ki je zaradi izpada sistema NOTAM za objavo varnostnih in drugih opozoril za pilote trajala dve uri in povzročila kaskadni efekt, še traja, a prve informacije so že znane. Razlog naj bi bila okvarjena podatkovna baza, kar so opazili že v torek pozno popoldne. A odprava težave se je zavlekla bistveno dlje, kot so pričakovali.

Sistem se je zrušil ob 20.28 po lokalnem času in odtlej ni bilo možno objavljati novih obvestil NOTAM. Razlog je bila okvarjena datoteka, v kateri je bila podatkovna baza in ne kakršenkoli hekerski kibernetski napad, so povedali v Zvezni upravi za letalstvo (FAA). Ob odkritju težave so zapovedali prizemljitev letal do odprave napake, kar je na koncu povzročilo 1300 odpovedanih letov in več kot 10.000 letov z zamudami. Težavo so najprej skušali odpraviti z vzpostavitvijo baze iz varnostne kopije, a je bila tudi ta okvarjena. Vse skupaj naj bi zakuhal nepazljivi inženir, ki je prepisal napačno datoteko in ni opazil. Človeška napaka je torej neposredno odgovorna za dan kaosa na nebu, a to seveda ne bo končna sodba. Napake se dogajajo, tako hude posledice pa imajo lahko le, če so sistemi nepravilno zasnovani. FAA bo v nadaljevanju preiskave postavila tudi priporočila, kako sistem popraviti, da se to ne bo več zgodilo.

Na koncu je težavo rešil ponovni zagon sistema, saj sta bila tako primarna kakor varnostna kopija baze okvarjeni. Po 9. uri zjutraj v sredo so letala spet začela normalno vzletati, a so se vplivi zamud vlekli še cel dan.