Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Matej Huš

1. jan 2020 ob 16:45:22

Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in postavil svojo konstelacijo ali pa bo uporabil kakšno obstoječo rešitev, še ne vemo.

V zadnjem letu je satelitski internet s sateliti v nizkih orbitah postal realnost. Amazon se pripravlja na vzpostavitev konstelacije več kot 3000 satelitov, OneWeb je prav tako že začel sestavljati lastno konstelacijo. Svoje računice imajo tudi SpaceX (s projektom Starlink), Facebook in Telesat.

Satelitski internet pa seveda ni edini izmed Applovih posebnih projektov, ki so še zelo v oblakih in lahko tudi nikoli ne pridejo do izvedbe. Apple se ukvarja tudi z naglavnim kompletom za navidezno resničnost, pametnimi očali, zasloni microLED za prihodnje naprave, avtonomnimi vozili ter celo biokemičnimi preiskavami (npr. koncentracije glukoze v krvi), ki bi jih lahko izvajal naslednji model Apple Watch. Apple želi razviti tudi lastne čipe, da bi bil čim manj odvisen od Intela in Qualcomma.