Facebook obupal nad satelitskim internetom in ga prodal Amazonu

Matej Huš

14. jul 2021 ob 21:20:14

Facebook izstopa iz dirke za satelitski internet v nizkih orbitah, ki jo bijejo SpaceX, Amazon in Softbank. Facebook je namreč svoj oddelek za razvoj satelitskega interneta prodal Amazonu. Ta s svojim projektom Kuiper lovi SpaceX-ov Starlink, ki je trenutno zmogel najdlje. V zraku ima več kot 1300 satelitov, končni cilj pa je 12.000.

Amazon želi do leta 2029 v orbito poslati 3236 satelitov, do katerih bo povezljivost omogočalo 12 zemeljskih postaj. Celoten projekt - polovica bo nared do leta 2026 - bo stal več kot 10 milijard dolarjev in že ima dovoljenje Agencije za civilno letalstvo (FAA). Trenutno v Amazonu na tem projektu dela 500 ljudi, še 200 pa jih želijo zaposliti kmalu (razpisi so že zunaj). Pridružujejo se jim še Facebookovi strokovnjaki s tega projekta, ki so delali v Los Angelesu.

Facebook po drugi strani ugotavlja, da morda nima smisla graditi internetne infrastrukture, če je njihova glavna dejavnost druga. Še vedno pa Facebook investira v zemeljske povezave, tako da je solastnik več podmorskih kablov, ki tvorijo zemeljsko hrbtenico interneta. Koliko je Amazon odštel za Facebookov satelitski del, uradno ni znano. Večina je delodajalca zamenjala že aprila, a so transakcijo potrdili šele sedaj. Facebook satelitski internet torej odhaja po poti Facebookovih brezpilotnih letal za internet - rakom žvižgat.