Huawei kljub vsemu z rekordnimi prihodki v 2019

Dare Hriberšek

31. dec 2019 ob 12:31:32

Kitajski tehnološki velikan bo v letošnjem letu zabeležil za 122 milijard ameriških dolarjev prihodkov, kar je 18 % več, kot so ti znašali v lanskem letu. V tem času so globalno prodali 240 milijonov kosov telefonov, lani 206 milijonov, kar predstavlja približno petinsko rast. Seveda gre v veliki večini za modele telefonov, ki so na trg prišli še pred blokado ZDA in so zato še vedno smeli uporabljati ameriško tehnologijo.

Številke so nekoliko nižje od napovedovanih, a še vedno solidne, je v pismu zaposlenim zapisal trenutni predsednik uprave Eric Xu in dodal, da bo prihajajoče leto v tem smislu precej bolj izzivalno. Po njegovih besedah se Huawei spopada z dolgoročno in strateško kampanjo ameriške vlade, s katero mu želi preprečiti normalno poslovanje. Zato bo preživetje osrednja naloga uprave v letu 2020.

Znano je, da so ZDA Huawei maja letos dodale na črno listo Ministrstva za trgovino in mu preprečile poslovanje z ameriškimi podjetji. Obenem so med državami zaveznicami začele ostro kampanjo, s katero želijo Huaweiju preprečiti sodelovanje pri infrastrukturnih projektih telekomunikacijskih omrežij nove generacije. Slednje jim ne uspeva najbolje, minuli teden je indijska vlada - kljub vnetemu lobiranju Washingtona - Huaweiju odobrila sodelovanje v preizkušanju 5G omrežij na njenem ozemlju.