He Jiankui obsojen na tri leta zapora

Jurij Kristan

30. dec 2019 ob 14:10:17

Kitajski znanstvenik He Jiankui, ki je pred dobrim letom dvignil svet na noge z najavo, da je napravil prva gensko spremenjena otroka, je bil na Kitajskem obsojen na tri leta zapora in zajetno denarno kazen. Sodba med drugim potrjuje ugibanja, da obstaja še tretji tak otrok.

Ko je kitajski biofizik He Jiankui lanskega novembra objavil rojstvo dvojčic, katerima je v fazi zarodka spreminjal genski zapis z namero aktivacije odpornosti na virus HIV, je bil odziv tako stroke kot javnosti praktično enoznačno negativen. Konsenz je, da je tehnologija še premalo razvita, da bi se na ta način igrali s človeškimi življenji, kajti sestrici, še vedno poznani zgolj pod imenoma Lulu in Nana, bi imeli lahko pozneje resne zdravstvene težave. Analiza Hejevih poročil kaže na veliko možnost zgrešenih (off-target) genetskih sprememb, katerih posledice so težko predvidljive. MIT Technology Review pa je v začetku letošnjega decembra ponudil še obsežen pogled na sicer neobjavljeni Hejev znanstveni članek, ki Kitajca slika v še bolj črni luči (članek z omejenim dostopom; alternativni povzetek). Njegova ekipa je pri postopku kršila vrsto pravnih in etičnih predpisov; ni se prepričala o učinkovitosti metode, ki jo je preizkušala in nenazadnje - eksperiment bi bilo najverjetneje možno izvesti in vitro, preden se sploh začne s poskusi na ljudeh.

Da je prišlo pri omenjenem delu do resnih kršitev zakonodaje, se strinja okrožno sodišče v Šendženu, kjer so Heja skupaj z dvema sodelavcema danes obsodili na zaporne in denarne kazni. He bo moral v ječo za tri leta in plačati tri milijone juanov (ali dobrih 380.000 evrov); njegov sodelavec Zhang Renli je bil obsojen na dve leti zapora in plačilo milijona juanov, Qin Jinzhou pa na 18 mesecev zapora ter plačilo pol milijona juanov. Sodišče je sklenilo, da so znanstveniki "namerno kršili kitajske znanstvene in etične pravilnike ter ponarejali poročila o raziskavah, vse zaradi želje po slavi in dobičku". V procesu je sicer na dan prišla tudi potrditev tretjega tovrstnega otroka, rojenega drugi ženski, o katerem se je že dalj časa šušljalo. Tako so se vsaj za nekaj časa končala ugibanja, kako bo Kitajska ravnala s svojim odpadniškim raziskovalcem, ki je bil vse leto v nekakšni blažji obliki hišnega pripora.