Manning obsojen na 35 let zapora

Matej Huš

21. avg 2013 ob 18:08:36

Vojaško sodišče v Fort Meadu je pravkar izreklo kazen za Bradleyja Manninga, ki je bil obsojen zaradi posredovanja tajnih dokumentov organizaciji Wikileaks. Sodišče ga je konec prejšnjega meseca spoznalo za krivega v 19 točkah obtožnice od 21 (za najhujše kaznivo dejanje, to je pomoč sovražniku, je bil sicer oproščen), izrek kazen pa je bil danes. Manning bo moral v zaporu preživeti 35 let, je odločilo sodišče.

Sodnica Denise Lind je sodbo izrekla ekspresno, saj je danes cel postopek trajal dobri dve minuti. Vojaški tožilec je sicer zahteval 60 let zapora (zagrožena kazen je znašala 25-90 let), sodišče pa je določilo 35 let. Poleg tega bo Manning degradiran za en čin na najnižjo raven, torej vojak, odpovedati se bo moral plači in dodatkom, sedaj pa ga bodo še nečastno odpustili. Manning je v priporu že preživel 1294 dni (tri leta in pol), ki se vštevajo v zaporno kazen. Za pogojni izpust bo lahko zaprosil po tretjini prestane kazni.

Spomnimo, da je bil Manning aretiran maja 2010. Wikileaks njegove identiette ni izdal, ampak je to storil Manning sam. V spletnem pogovoru s hekerjem Adrianom Lamom je priznal krajo dokumentov, Lamo pa je o tem obvestil oblasti. Dokumenti, ki jih je priskrbel Manning, predstavljajo glavnino Wikileaksovih objav in kažejo neprijetne podrobnosti o vojni v Iraku in Afganistanu, med drugim o mučenju in pobijanju civilistov.