Applov inženir zaradi kraje poslovnih skrivnosti obsojen na 120 dni zapora

Matej Huš

10. feb 2024 ob 01:01:09

Končala se je šestletna saga na sodišču, katere epilog je štirimesečna zaporna kazen in triletna preizkusna doba za nekdanjega Applovega inženirja Xiaolanga Zhanga, ki je priznal krajo poslovnih skrivnosti. Zhang bo moral plačati še 147 tisoč dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leto 2018, ko je Zhang vzel očetovski dopust in odpotoval v rodno Kitajsko. Ko se je njegov dopust iztekal, je podjetje obvestil, da se ne namerava vrniti. S tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi takoj zaposlil v kitajskem zagonskem podjetju XMotors, ki je razvijalo avtonomna vozila. Med svojo zaposlitvijo v Applu je tudi Zhang delal na tehnologijah, ki so s tem tesno povezane. To so bili razni senzorji, analiza podatkov z njih in predvsem Applov projekt samovozečega vozila Titan. Apple je opazil "izmikajoče obnašanje", zato so sprožili interno preiskavo Zhangovega početja na Applovem internem omrežju in njegovih osebnih naprav. Ugotovili so, da je Zhang ukradel več datotek in podatkov ter jih predal novemu delodajalcu. Zato so proti njemu sprožili sodni postopek.

Sprva se je izrekal za nedolžnega, nato pa je leta 2022 spremenil taktiko in krivdo priznal. Kalifornijsko sodišče mu je zato sedaj izreklo 120 dni zaporne kazni, preizkusno dobo in plačilo pavšalne odškodnine. A to ni osamljeni primer. Še en Applov inženir, Weibao Wang, je bil minulo leto obtožen kraje poslovnih skrivnosti, ki naj bi jih takisto razkril neimenovanemu kitajskemu podjetju. Primer še ni dočakal epiloga.

Je pa zato epilog dočakal projekt Titan. Na koncu Apple ne bo razvil popolnoma avtonomnega vozila (Level 5), temveč bodo v letih 2026-2028 izdali programsko opremo, ki bo omogočala napredno asistenco (Level 2+). Tresla se je gora, rodila se je miš.