Boeing razmišlja o začasni ustavitvi proizvodnje 737 Max

Matej Huš

16. dec 2019 ob 18:44:22

Po poročanju The Wall Street Journala ni pred Boeingom 737 Max nič kaj rožnata prihodnost. Proizvajalec namreč resno razmišlja o zmanjšanju ali popolni ustavitvi proizvodnje. Trenutno namreč sploh ni jasno, kdaj in kako bo letalo ponovno poletelo. Minuli teden je ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) podjetje opozorila, da ima povsem nerealistična pričakovanja glede časovnice za ponovno uporabo letala. Podjetju so tudi povedali, da trenutno obnašanje razumejo kot pritisk na regulatorja in so zato podjetju svetovali, naj se raje osredotoči na pravočasno dostavo kakovostne dokumentacije za certificiranje.

Podjetje je proizvodnjo novih modelov prvikrat zmanjšalo aprila letos, in sicer z 52 na 42 mesečno, dodatni rezi ali ustavitve pa bi dodatno načeli Boeingovo dobičkonosnost. V tem primeru bi se namreč fiksni stroški obratovanja porazdelili na manj izdelanih letal, kar bi podražilo njihovo izdelavo, medtem ko so pogodbe s kupci že podpisane. To lahko ima učinke tudi v širši industriji, saj manj proizvodnje pomeni tudi manj dela za dobavitelje, kar bi lahko vodilo v odpuščanja. Po prvotnih načrtih bi moral Boeing proizvajati 57 teh letal mesečno, a se je zaradi prizemljitve to odmaknilo. Medtem je osemsto letal Boeing 737 Max še vedno prizemljenih.

Trenutno ima Boeing naročila za 4500 novih letal 737 Max, zato bi tudi po odobritvi poletov lahko trajalo dve leti, da počistijo zamude in jih vsa dobavijo. Ključno vprašanje je, kdaj bo letalo spet smelo leteti. Pričakovanja, da se bo to zgodilo v prvem kvartalu prihodnjega leta, postajajo čedalje manj realistična. Tudi ko bo FAA certificiral popravljeno letalo, bodo svojo certifikacijo izvedli še v Evropi in drugod. Tuje agencije so se namreč odločile, da v tem primeru ne bodo povzele FAA-jevih zagotovil. Pričakovati je tudi dodatno potrebo po šolanju pilotov.

Od nesreče marca je Boeingova delnica izgubila že četrtino vrednosti. Ker je Boeing še naprej proizvajal 42 letal mesečno, so zaloge poskočile v stratosfero. Več kot 380 novoizdelanih letal čaka, da jih bodo lahko predali v promet.