Huaweijevi paradni telefoni že brez ameriških čipov

Dare Hriberšek

2. dec 2019 ob 18:03:27

Pred skoraj natanko mesecem dni je ameriški državni sekretar za trgovino Wilbur Ross napovedal posebne licence, ki jih bodo prejela posamezna ameriška podjetja, ki želijo še naprej poslovati s kitajskimi družbami. Njegovo ministrstvo je doslej za tako dovoljenje prejelo že okoli 300 vlog. A zdi se, da so Kitajci v vmesnem času že uspešno vpeljali obvodne poti.

Analiza švicarske investicijske banke UBS in japonskega laboratorija Fomalhaut Techno Solutions je pokazala, da Huaweijeva telefona Y9 Prime in Mate 30 - slednji se lahko meri z najboljšimi izdelki konkurentov - ne vsebujeta več nobenih delov, izdelanih v ZDA. To potrjuje, da Huawei že vse od letošnjega maja, ko jih je ameriški predsednik Trump uvrstil na črno listo, skuša eliminirati čimveč izdelkov ameriških dobaviteljev. Pred uvedbo sankcij je Huawei vgrajeval pretežno ameriške omrežne čipe, denimo tiste od podjetja Qorvo, Broadcom ali Skyworks, po začetku trgovinske vojne pa je začel prej omenjene ameriške dobavitelje postopoma zamenjevati z drugimi, denimo z japonsko Murato in kitajskim Hisiliconom.

Huaweijeva ključna težava sicer ni strojne, pač pa programske narave, saj za zdaj nič ne kaže, da bodo smeli na svoje naprave vnovič naložiti Googlove licenčne storitve in aplikacije.