Huaweijev tiskovni predstavnik: brez Googla smo v kaši

Dare Hriberšek

22. okt 2019 ob 16:41:47

Potem, ko je kitajski tehnološki velikan zaradi ameriških sankcij izgubil številne dobavitelje programske in strojne opreme v ZDA, med njimi morda najpomembnejšega - Google, se je nekaj časa zdelo da bodo v podjetju uspeli najti drugo pot. Pa je kot kaže niso. Za Financial Times je namreč pred dnevi spregovoril (intervju je plačljiv) njihov piarovec Joy Tan, in med drugim povedal, da bodo v podjetju kljub intenzivnemu programu "deamerikanizacije" svojih izdelkov, najtežje našli prav nadomestilo za Googlovo programsko opremo. Sicer lahko uporabljajo sam operacijski sistem Android, ne pa tudi storitev, ki na njem omogočajo uporabo aplikacij. Nadomestila za kaj takega po njegovem mnenju ni na obzorju in ga tudi še dolgo ne bo.

Zatrjevanja predstavnikov podjetja ob nastopu ameriških sankcij so bile torej več ali manj PR stunt. Zlasti to velja za operacijski sistem Harmony OS, ki so ga tedaj povzdignili v skorajšnji nadomestek za Android. To se je pokazalo na septembrski predstavitvi Mate P30, kjer so vrhunske tehnične lastnosti naprave zasenčila vprašanja novinarjev glede Googlovih aplikacij. Zato se bodo prihajajoče generacije Huaweijevih telefonov najverjetneje prodajale zgolj znotraj meja Kitajske. "V Evropi, pa tudi v Aziji je veliko uporabnikov Androida," je še povedal Tan, "in ti so vajeni Googlovih aplikacij. Slaba novica za to lojalno Huaweijevo skupino uporabnikov je, da ustrezne rešitve še ne bo tako kmalu. Google je, tako se zdi, vendarle Google."

Tan je še povedal, da so v podjetju že ves čas računali na politično razrešitev problema, torej na omehčanje ameriške blokade, a si doslej še vedno niso uspeli zagotoviti srečanja z bodisi administracijo ameriškega predsednika ali pa s poslanci obeh predstavniških domov. So pa v podjetju prepričani, da je taka rešitev še vedno mogoča, zlasti, ker škodo trpijo tudi ameriška podjetja, med njimi tudi Google, ki se bo moral poslej bolj naslanjati na Samsung.

Huawei je prejšnji teden predstavil svoje rezultate; v prvih treh četrtletjih letošnjega leta je podjetje prihodke povečalo za četrtino glede na lani, na 85 milijard ameriških dolarjev. A prav trgovinska vojna z ZDA utegne to za naprej precej spremeniti.