Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme

Dare Hriberšek

22. nov 2019 ob 12:36:31

Ruska Duma je včeraj sprejela zakon, ki prodajalce strojne opreme obvezuje, da nanjo naložijo tudi ruske ekvivalente programske opreme, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna, v nasprotnem primeru pa tvegajo visoke denarne kazni. Zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih, seznam bo v bodoče dopolnjevala vlada, pričakovati pa je da bo veljal samo za naprave s kompleksnejšimi operacijskimi sistemi. Veljati bo začel z julijem prihodnjega leta, še prej pa ga mora potrditi zgornji dom parlamenta in podpisati predsednik Vladimir Putin.

Podporniki zakona pravijo, da je njegov cilj promocija domačih tehnologij, pa zmanjšanje odvisnosti od tujih podjetij ter da bo ukrep uporabnikom omogočil pravico do izbire, predvsem pa olajšal rabo naprav navadnim ljudem.

Na drugi strani so kritiki, ki se v prvi vrsti bojijo povečanja nadzora s strani države, spet drugi pa opozarjajo, da bo predpis povzročil umik nekaterih ponudnikov z ruskega trga. Tak primer bi lahko bil denimo Apple, ki svoje naprave prodaja zgolj s svojimi operacijskimi sistemi.

Proti zakonu so zanje mesece vneto lobirali Apple, Samsung in Huawei, na drugi strani pa so ga z odprtimi rokami pozdravili domači spletni velikani, kot so Yandex, Mail.ru in VKontakte.

Rusija zadnja leta sprejema številne ukrepe, ki informacijsko bolj ozaveščenim državljanom povzročajo precej skrbi. Taka je bila denimo vzpostavitev suverenega interneta, pritisk na ponudnike aplikacij za neposredno sporočanje, da razkrijejo šifrirne ključe (kar mimogrede počno tudi one bolj demokratične vlade) in na ponudnike spletnega iskanja, da odstranjujejo po mnenju oblasti neprimerne povezave.